Povećen broj zahtjeva za vantjelesnu oplodnju

Vlada Republike Srpske posredstvom Fonda zdravstvenog osiguranja od 2007. godine finansira jedan, a od 2011. godine u potpunosti dva pokušaja vantjelesne oplodnje.

Povećen broj zahtjeva za vantjelesnu oplodnju

Pravo na ovu proceduru imaju svi parovi kojima je dokazan sterilitet, a u posljednje tri godine izdvojeno je preko sedam miliona maraka. Pojedini gradovi i opštine u Republici Srpskoj izdvajaju određeni iznos za sufinansiranje, a grad Bijeljina predvidio je 20 hiljada maraka za ove namjene.

U prethodne tri godine za vantjelesnu oplodnju izdvojeno je preko sedam miliona maraka, dok je za ovu godinu predviđeno 2,5 miliona. Fond zdravstvenog osiguranja za sada je odobrio 373 zahtjeva, dok je u 2016. i 2015. godini bilo 519, odnosno 408 pokušaja.

Za teritoriju Bijeljine u ovoj godini do sada je odobreno 39 zahtjeva za vantjelesnu oplodnju, a primjetno je povećanje u posljednje tri godine.

Nikolina Dušanić, rukovodilac Službe za odnose sa javnošću Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kaže da je u prošloj godini odobreno 58 zahtjeva, dok je 2015. godine ukupno bilo odobreno 32 zahtjeva.

- Podsjećamo osiguranike da Fond u potpunosti pokriva postupak vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, ženama od 41 do navršene 42 godine pola, a ženama koje imaju više od 42 godine, a dobiju dijete nakon postupka vantjelesne oplodnje, u potpunosti nadoknađuje troškove - navodi Dušanićeva.

Zbog povećanja broja zahtjeva odbornik u Skupštini grada Bijeljina, Srđan Mijatović smatra da bi u budžetu trebalo biti više od 20 hiljada, koliko se do sada godišnje izdvajalo za ove namjene.

- Preko 30 opština i gradova u Srpskoj podržavaju treći pokušaj vantjelesne oplodnje u potpunosti. FZO pokriva dva i zašto ne bismo u budžetu naše sugrađane upoznali da možda veća sredstva izdvojimo za te namjene - kaže Mijatović.

Iz gradske uprave ističu da do sada nije probijen budžet od 20 hiljada maraka, te da uvijek postoji mogućnost da se on poveća. Trenutno se parovima za treći, četvrti ili svaki naredni pokušaj, pokriva dio troškova, a procedura u Banjaluci košta 5.500 maraka.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja, u porastu je broj parova iz Bijeljine koji im se obraćaju za pomoć, tako da je planirano da u narednom periodu još više novca bude izdvojeno za ove namjene. Postupkom vantjelesne oplodnje u Republici Srpskoj na svijet je došlo hiljadu beba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

127 cm

Promjena: 8cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI