Kvalitet duvana lošiji u odnosu na prethodnu godinu

Bijeljinsko preduzeće Duvan otkupilo je ove godine 409 od planiranih 480 tona duvana, koji je lošijeg kvaliteta u odnosu na prošlogodišnju berbu, rekao je Srni tehnolog u ovom preduzeću Slavko Mihajlović.

Kvalitet duvana lošiji u odnosu na prethodnu godinu

"Suša je bila jedan od uzroka podbačaja i u prinosu i u kvalitetu. Septembar je bio povoljan, što je uz činjenicu da u ranoj jeseni nije bilo mrazeva, donekle olakšalo situaciju. Uspjeli smo da iskoristimo sve proizvedeno, odnosno pripremimo i predamo na skladištenje", rekao je Mihajlović.

On je istakao da je ovogodišnji rod duvana za pola klase lošijeg kvaliteta u odnosu na prošlogodišnju berbu.

"Prosječna cijena, bez podsticaja firme od 30 feninga za 150 kilograma proizvedenog duvana po jednom dunumu, iznosila je 2,87 feninga, što je u odnosu na prošlogodišnju niža cijena u otkupu za oko 38 feninga po kilogramu", naveo je Mihajlović.

U "Duvanu" je u toku isplata takozvanog bonusa proizvođačima koji su ove godine uspjeli da po jednom dunumu proizvedu 150 kilograma duvana, a isplata će u potpunosti biti realizovana tokom januara.

Ove godine proizvodnja namijenjena otkupu bila je postavljena na 280 hektara oranice, navode u "Duvanu" i dodaju da će se u narednoj sezoni proizvodnja širiti.

Posljednje količine ovogodišnjeg osušenog duvana od 104 kooperanata bijeljinsko preduzeće "Duvan" zaprimilo je krajem novembra.

Kompletna obrada preuzetog duvana završena je do petog decembra, pa uskladišteni rod iz ovogodišnje berbe čeka na isporuku koja bi trebalo da uslijedi već na proljeće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA