Potpisani ugovori o otkupu svinja od dva miliona konvertibilnih maraka

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske /RS/ Miroslav Milovanović potpisao je sa predstavnicima osam preduzeća iz Srpske ugovore o interventnom otkupu tržišnih viškova svinja, čija je ukupna vrijednost dva miliona KM.

Potpisani ugovori o otkupu svinja od dva miliona konvertibilnih maraka

Ugovori su potpisani sa preduzećima "Pasuskuro" Laktaši, "Panifleks" Pale, "Pajić prom" Istočno Sarajevo "Globus" Bijeljina, "Braća Pavlović" Šamac, "ZP Komerc" Bijeljina, "TDS" Trebinje i SZTR "Kod Zoke" Banjaluka, koja su ispunila uslove predviđene javnim oglasom Ministarstva za otkup svinja.

Predviđeno je da ova preduzeća od uzgajivača svinja u RS otkupe 5 880 svinja, po cijeni od 2,50 KM do 2,80 KM po kilogramu, bez PDV-a, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Ministarstvo će otkupljivačima avansno uplatiti 50 odsto sredstava, a preostali iznos, do pune vrijednosti otkupljenih tržišnih viškova, Ministarstvo će da uplati uzgajivačima, na osnovu specifikacije o otkupljenim svinjama koje u Ministarstvo, najkasnije 15 dana od završetka otkupa, dostave otkupljivači.

Otkupljivači su dužni da u roku od 30 dana, od dana uplate avansa od Ministarstva, od uzgajivača svinja izvrše otkup tržišnih viškova svinja i da najkasnije do kraja godine vrate novac Ministarstvu.

Ugovori su potpisani radi pružanja pomoći uzgajivačima svinja u Srpskoj, koji se suočavaju sa problemom plasmana svinja na tržište, a uzrok je nelojalna konkurencija iz zemalja okruženja i uvoz svinjskog mesa u BiH i RS, po nižim cijenama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA