Nalog za hapšenje Arafatove žene

Sud u Tunisu izdao je međunarodni nalog za hapšenje supruge bivšeg palestinskog lidera Jasera Arafata zbog sumnje da je umešana u korupciju.

Nalog za hapšenje Arafatove žene

Portparol tuniskog ministarstva pravosuđa izjavio je Agenciji Frans pres da je sud u Tunisu izdao nalog za hapšenje Suhe Arafat (48), kojoj je 2007. godine oduzeto tunižansko državljanstvo koje je dobila tri godine ranije.

Vlasti u Tunisu, Suhu Arafat, koja trenutno živi na Malti, traže zbog korupcije iz 2006. godine, kada je osnovala Međunarodnu školu u Tunisu zajedno sa bivšom prvom damom Tunisa Lejlom Trabesi, suprugom svrgnutog lidera Zine el Abidin Ben Alija.

Arafat i Trabesi su se zatim posvađale, a supruga palestinskog lidera je, kako otkviraju dokumenta koja je obelodanio "Vikiliks", u razgovoru sa tadašnjim ambasadorom SAD u Tunisu oštro kritikovala vladajuću porodicu ove severnoafričke zemlje.

Suha Arafat, koja trenutno živi na Malti, ubrzo nakon toga proglašena je personom non grata u Tunisu, oduzeto joj je državljanstvo i proterana je iz zemlje. Ona se za Jasera Arafata udala 1990. godine i bila je generalni sekretar Palestinske oslobodilačke organizacije, čije je sedište bilo u Tunisu od 1982. do 1994. godine.

Arafat je preminuo 2004. godine. Često je optuživana da je trošila javne fondove da bi luksuzno živela u Parizu. Privremene vlasti u Tunisu su od svrgavanja Ben Alija u januaru, nakon građanskih protesta, pokrenule stotine sudskih procesa u vezi sa korupcijom protiv bivšeg lidera u egzilu i njegovih najbližih saradnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA