U Bijeljini premijerno prikazan film "Kod prijateljstva"

U Kulturnom centru Eparhije zvorničko-tuzlanske u Bijeljini večeras je premijerno prikazan dokumentarni film o životu mladih pokoljenja Rusije i Republike Srpske - "Kod prijateljstva".

U Bijeljini premijerno prikazan film "Kod prijateljstva"

Jednoipočasovni film nastao je nakon što su prošle godine Rusija i grad Azov napravili međunarodni projekat "Kod prijateljstva" zajedno sa gradom Bijeljina.

Cilj tog projekta bio je da se ispriča priča o zajedničkoj budućnosti Rusije i Republike Srpske. Film prikazuje život djece uzrasta od 14 do 16 godina iz Rusije i Republike Srpske koja su se, boraveći jedni kod drugih u posjeti, upoznali o istoriji i kulturi bratskih zemalja. Film, koji je prošle godine sniman u Rusiji i Republici Srpskoj, premijerno je prikazan nedavno u ruskim gradovima Azovu i Armaviru, a urađen je na inicijativu organizacije ruskog Teatar "Kul-šou" uz podršku Fonda "Pravoslavna inicijativa".

Režiser filma "Kod prijateljstva" Nadežda Žerebilo novinarima je večeras rekla da su sva djeca ista samo što govore različitim jezicima.

"Moj utisak je da su sva djeca ruska, srpska ..sva ista, samo govore različitim jezicima. Sve nas povezuje nit pravoslavlja, ista vjera, kao suština", rekla je Žerebilo.

Ana Rakanović jedna od učesnica projekta rekla je da iz Rusije nosi najljepša iskustva.

"Između Srba i Rusa postoji mnogo sličnosti, a ja ću sa svojim ruskim prijateljima koje sam stekla boraveći tamo ostati u kontaktu putem društvenih mreža", rekla je Rakanovićeva.

Predsjednik Srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine Savo Cvjetinović zadovoljan je rezultatom projekta.

"Ovaj projekat najbolje oslikava izjava našeg dječaka koji je u filmu rekao da mu je jasno zašto Srbi vole Ruse - `oni su veliki i mogu da nam pomognu, ali zašto oni toliko vole nas`", naveo je Cvjetinović, citirajući izjavu iz filma.

Delegacija iz grada Azova, koju je činilo petoro djece, režiser Nadežda Žerebilo i snimatelj Anton Babič boravila je u posjeti Republici Srpskoj od 18. do 25. jula prošle godine.

Sa učesnicima projekta bio je i protojerej azovskog gradskog okruga Aleksandar Mirošničenko. Učesnici projekta iz Republike Srpske, među kojima je petoro djece, boravili su u avgustu kod svojih vršnjaka u Rostovskoj oblasti u Rusiji.

U delegaciji su bili i predstavnici Srpsko-ruske zajednice "Zavet" iz Bijeljine kao i starješina bijeljinskog Hrama Svetog Pantelejmona protojerej Goran Nenić.

Film "Kod prijateljstva" će, nakon Bijeljine, biti prikazan i na Palama, zatim u Srbiji, u Kikindi i Beogradu, a nastavlja se i prikazivanje u Rusiji, gdje su premijere već održane u gradovima Azov i Armavir.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA