Srpsko-ruska izložba slika u Galeriji Centra za kulturu

U Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ sinoć je otvorena izložba slika sa Srpsko-ruske likovne kolonije „Vidici“ održane u Šidu.

BIJELJINA

Izložbu je otvorila konzul za kulturu u Ambasadi Ruske Federacije u BiH Ana Ivljeva, a na otvaranju izložbe nastupilo je i Srpsko crkveno pjevačko društvo„Srbadija".

Na izložbi je postavljeno oko 40 djela čiji su autori 30 slikara iz Rusije, Šida, Sremske Mitrovice i okolnih gradova, a djela za izložbu su izabrana po želji autora sa kolonije.

Na slikama su uglavnom motivi iz Šida, sremske ravnice i fruškoogorskog pobrđa.Po ocjeni Udruženja srpsko-ruskog prijateljstva iz Šida, koje je organizator kolonije i izložbe, kao i samih umjetnika, jedan od najvećih kvaliteta ove izložbe je saradnja autora iz različitih krajeva Rusije i Srbije.

- Šidska likovna kolonija je proistekla iz istinske težnje da se uspostavi i ustali bliska saradnja aktera savremene slikarske scene Rusije i Srbije.

Tokom 2016. i 2017. godine postavljeni su temelji široke kulturne platforme koja je već iznjedrila brojna umjetnička djela kao rezultat kreativne saradnje i dvosmjernih uticaja na polju slikarstva.

Izložba je živopisna, slike su sa jarkim bojama i nikoga ne ostavljaju ravnodušnim - istaknuto je u katalogu izložbe.

Izložba je organizovana na osnovu ideje Turističke organizacije, uz podršku Centra za kulturu, a bijeljinska likovna publika će moći da je pogleda do 25. januara ove godine.