Stambeno zbrinjavanje Roma u Bijeljini koji nemaju svoju imovinu

Posredstvom Kancelarije za nacionalne manjine, koja je otvorena u Bijeljini prije dva mjeseca, biće realizovan projekat stambenog zbrinjavanja Roma koji nemaju svoju imovinu. Projekat će podržati Karitas, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin".

BIJELJINA

Romi su najbrojnija nacionalna manjina u Bijeljini. Godinama se radi na njihovom obrazovanju i stambenom zbrinjavanju . Oni koji su imali zemljište, ili ruševne kuće dobili su uslovan krov nad glavom zahvaljujući donatorima i entitetskim ministarstvima, a u naredne tri godine biće stambeno zbrinuti i beskućnici. Projekat, vrijedan 450.000 maraka, finansiraće Grad Bijeljina, Karitas i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice.

"Јa se nadam da će to biti jedan od koraka. Za ljude koji nemaju imovinu, a koji su zakasnili za druge donacije. Ovom prilikom ih pozivam da se jave na konkurs", poručio je Dragan Јoković iz Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin".

Izgradnja osam, od planirana 24 stana, trebalo bi da počne u martu u naselju Tombak.

"Grad Bijeljina obezbijedio je zemljište. Mora da se plati priključak na infrastrukturu na vodu, na kanalizaciju da se dobije građevinsku dozvolu, kao i priključak na infrastukturu", izjavio je Ljubiša Stanišić iz Kancelarije za nacionalne manjine grada Bijeljina.

U posljednjih nekoliko godina u Bijeljini je izgrađeno i renovirano više od 50 romskih kuća. Budući da ova populacija živi na ivici egzistencije obezbijeđena im je dodatna pomoć.

"Uz pomoć donatora dobila se bijela tehnika. Pojedini su dobili plastenike motokultivator", dodao je Stanišić.

Prošle godine, 12 romskih porodica useljeno je u novoizgrađene stanove, a u toku je konkurs za saniranje šest romskih kuća. Radi se i na njihovom obrazovanju. Romskoj djeci obezbjeđuju se besplatni udžbenici i novac za užinu, kako bi što veći broj završio srednju školu i tako lakše došao do posla. I Slovaci se nadaju da će posredstvom Kancelarije za nacionalne manjine uspjeti da realizuju projekte radi zapošljavanja mladih.