Prekvalifikacijom do neophodnih zanimanja

S obzirom na to da u Bijeljini postoje 24 firme koje se bave preradom drveta na različite načine, smatrali smo da je to aktuelno i da nam je zadatak da dođemo do kvalifikovane radne snage, kaže šef Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Ankica Todorović.

Prekvalifikacijom do neophodnih zanimanja

Projekat "Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta" obezbijediće putem teorije i praktične nastave u oblasti drvoprerade nove poslove u Bijeljini, kroz prekvalifikaciju.

Šef Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina Ankica Todorović navodi za Srnu da Projekat finansira EU, a sprovodi ga Međunarodna organizacija rada.

Među 165 prijava, Bijeljina je jedna od 15 lokalnih zajednica koja je prošla na ovom projektu, i to u dva segmenta, od kojih se jedan odnosi na obuku i prekvalifikaciju nezaposlenih koji se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a drugi na samozapošljavanje.

Ona napominje da je, prvo, rađeno istraživanje sa domaćim firmama s ciljem prepoznavanja onog što im je najpotrebnije, te da je zaključeno da je glavni problem kvalifikovana radna snaga.

"S obzirom na to da u gradu postoje 24 firme koje se bave preradom drveta na različite načine, smatrali smo da je to aktuelno i da nam je zadatak da dođemo do kvalifikovane radne snage", kaže Todorovićeva.

Uputili su javni poziv i došli do 75 osoba koje su se prijavile za obuku, odnosno prekvalifikaciju. Ona navodi da je obuka rađena u saradnji sa šest partnera - Tehničkom školom "Mihajlo Pupin" u Bijeljini, Fakultetom poslovne ekonomije, Privrednom komorom Bijeljina, privatnim firmama "Mega drvo" i "Steko centar", te Zavodom za zapošljavanje. Tehnička škola "Mihajlo Pupin" obavlja teorijsku, a dvije partnerske firme praktičnu obuku.

"Imamo grupu koja je završila i teorijsku i praktičnu obuku i još dvije grupe kod kojih je obuka u toku. Nakon što je potpuno završe dobijaju sertifikate u skladu sa zakonom koji će tim ljudima omogućiti zaposlenje", naglašava šef Odsjeka za lokalni i ekonomski razvoj i evropske integracije Grada Bijeljina Ankica Todorović.

Drugi segment ovog projekta je samozapošljavanje, a nedavno je okončan javni poziv za prijavu.

"Želimo da ljudima koji imaju dobru ideju pružimo priliku da pokrenu sopstveni biznis, što radimo u saradnji sa Fakultetom poslovne ekonomije, koji će da održi obuku za 20 polaznika - najuspješnijih prilikom apliciranja na javni poziv", navodi Todorovićeva.

Spisak kandidata objavljen je na sajtu Grada i svi kandidati su obaviješteni, tako da će nakon obuke biti odabrano deset sa najkvalitetnijom idejom, odnosno biznis-planom.

"Sve to će imati priliku da nauče na obuci koja će trajati mjesec dana", ističe Todorovićeva za Srnu i napominje da će tih deset osoba finansijski biti podržano kroz projekat kako bi ostvarile svoju ideju.

U dijelu projekta koji se odnosi na samozapošljavanje polaznici su dobili i trodnevnu obuku, pa će imati priliku da idu i na studijsko putovanje krajem marta ili početkom aprila u Zadar, grad sa pozitivnim primjerima iz te oblasti.

Bijeljina je za ova dva segmenta dobila 412.791,80 KM - za obuku i prekvalifikaciju, te za samozapošljavanje i osnaživanje Savjeta za zapošljavanje i obrazovanje.

"Svi koji idu na obuku dobijaju zdravstvano osiguranje, zaštitu od povrede na radu, ljekarski pregled, putne troškove i topli obrok. Podmireni su troškovi za svih 75 osoba, među kojima je najviše mladih, od kojih će 30 koji se pokažu najkvalitetnijim na obukama biti zaposleno", kaže Todorovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

  • 11:00

    9°C
  • 14:00

    11°C
  • 17:00

    13°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

164 cm

Promjena: 7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 07:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI