Samsungovi savitljivi ekrani stižu sledeće godine

Kompanija Samsung elektroniks objavila je prošle nedelje planove za predstavljanje novih mobilnih telefona, ali i tabličnih računara i drugih prenosivih uređaja koje će krasiti novi savitljivi ekrani te kompanije. Iz kompanije su izjavili da će pratiti uspeh pametnog telefona Galaxy S IIKompanija Samsung elektroniks objavila je prošle nedelje planove za predstavljanje novih mobilnih telefona, ali i tabličnih računara i drugih prenosivih uređaja koje će krasiti novi savitljivi ekrani te kompanije. Iz kompanije su izjavili da će pratiti uspeh pametnog telefona Galaxy S II.

Samsungovi savitljivi ekrani stižu sledeće godine

Najave su stigle nakon što je kompanija objavila podatke o zaradi u tromesečnom periodu koji se završio u septembru. Iz Samsunga su saopštili da je sveukupni profit pao za 23% u odnosu na isti period prošle godine i dostigao 3,1 milijardu USD. Na taj rezultat je prvenstveno uticala proizvodnja procesora i ekrana, ali operativni profit kompanije se duplirao u istom periodu.

„Savitljivi ekran planiramo da predstavimo 2012. godine, nadamo se u prvoj polovini", rekao je predstavnik kompanije Robert Ji. „Primena će verovatno krenuti od mobilnih telefona."

Ji je rekao da će se potom pojaviti i tablični računari i drugi mobilni uređaji sa istim savitljivim ekranom.

Samsung je savitljive ekrane na bazi organskih svetlećih dioda (organic light-emitting diode, OLED) ranije predstavio u čvrstim kućištima koja su ekrane držala zakrivljenima. Tehnologija se sastoji od upotrebe materijala u svakom pikselu koji stvara svetlost, što je možda prikladnije za upotrebu kod savitljivih nego kod LCD ekrana, kojima bi bio potreban i savitljivi ekran i pozadinsko osvetljenje.

Korejska kompanija je nedavno objavila da prodaja popularnog pametnog telefona Galaxy S II i dalje teče odlično i da je za prvih pet meseci prodato 10.000.000 primeraka tog telefona. Izgleda da je ovaj model zasnovan na operativnom sistemu Android imao velike koristi od oktobarskog predstavljanja modela iPhone 4S kompanije Apple, koja je pređašnje verzije iPhonea predstavljala tokom letnjih meseci.

Prema podacima analitičke kompanije Strategy Analytics, Samsung je isporučio 27.800.000 pametnih telefona u trećem tromesečju ove godine, dok je kompanija Apple isporučila 17.100.000 pametnih telefona. Međutim, ni prodaja Appleovog iPhonea 4S ne ide loše, jer je kompanija u prva tri dana od predstavljanja 14. oktobra prodala 4.000.000 primeraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA