Batković javi se! SKUD Lazarica treba pomoć! (FOTO)

Grupa građana i entuzijasta iz sela Batković odlučila je da reaguje na zanemarivanje seoskog SKUD-a Lazarica od strane nadležnih institucija. Zanemarena je "porodica od 100 duša" koja je prošle godina napunila 10 godina postojanja, a i dalje nema svoje prostorije već se povlači po školskim holovima i učionicama, za koje čak plaća kiriju. Ipak, okupljeni oko zajedničkog cilja, i uz pomoć donatora nastoje da ovaj problem riješe.

Batković javi se! SKUD Lazarica treba pomoć! (FOTO)

I pored loših uslova KUD Lazarica, prije svega predanim radom svojih članova, uspio je da ostvari odlične rezultate.

Na prošlogodišnjem republičkom takmičenju zauzeli su drugo mjesto u konkurenciji više od 40 ansambala. Uspjeli su da, pored mlađih, animiraju i starije mještane Batkovića da zaigraju i zapjevaju, te su time postali jedino seosko Društvo u regionu koje ima ansambl veterana.

Vlasnik Bijeljincima dobro poznate stare kafane "Centar" u Batkoviću, besplatno je ustupio na korištenje taj  prostor seoskim društvenim organizacijama, ali za dovođenje u stanje funkcionalnosti treba uložiti značajna sredstva.

"SKUD "Lazarica već 10 godina obavlja probe u neadekvatnim prostorijama drugih društvenih institucija za koje mora da plaća kiriju. Konačno nam se otvorila prilika da dobijemo naše prostorije za rad, za koje bi mi odgovorali i koje bi nam bile uvijek dostupne. Sve je krenulo od čika Jovana Vasića koji nam je dao bez naknade na neodređeno vrijeme prostorije stare kafane koja se nalazi odmah pored ruiniranog Doma kulture. Da bi se prostorije prilagodile našim potrebama, moraju se izbiti drveni stubovi koji se tu nalaze i zamjeniti metalnom konstrukcijom, zatim zagraditi prostoriju, uraditi poseban ulaz sa prostorijom za presvlačenje, srediti krov, uraditi brodski pod, obnoviti toalet, staviti ogledala i još štošta. A to sve košta. Rastežemo se koliko možemo, i nadamo se da ćemo spojiti strune. Pomozite da na toj struni zasviramo, da dječja graja dobije svoj prostor. Ostaje da se oslonimo na nas, jer ovo za nas i naše potomke pravimo, za mladost koja se obnavlja", naveo je za portal Bijeljina danas, Jovan Rakić, član upravljačkog tima.

Dragan Mihojlić, član SKUD-a Lazarica i jedan od organizatora akcije, dodaje da da su bez razmišljanja zgrabili priliku koju im je ponudio gospodin Jovan Vasić.

"U pomoć za adaptaciju stare kafane su odmah priključili članovi SKUD-a i roditeljii te smo kroz 7 dana očistili prostor, napisali projekat i već počeli da radimo po njemu", kaže Miholjčić.

"Međutim bez obzira što je dosta ljudi priskočilo u pomoć sa željom da svojom energijom i radom doprinesu sanaciji prostora, to neće biti dovoljno. Stoga, svaka pomoć, makar simbolična bila, za nas bi možda bila odlučujuća", dodaje Miholjčić.

Ako ste u mogućnosti da donirate sredstva:

Transakcioni račun KUD-a Lazarica: 554-00100003474-38 Pavlović Banka

Kontakt telefoni: 066/710-176, 066/471-364, 065/947-213

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA