Tvrdnje medija netačne! "Frukt kompani" iz Bijeljine izvozila domaće jabuke

Preduzeće "Frukt kompani" iz Bijeljine nedavnu pošiljku jabuka za Rusiju kupilo je od partnera u Gradačcu, roba je imala svu neophodnu dokumentaciju za izvoz i izjave o porijeklu koje dokazuju da je proizvedena u BiH, saopšteno je iz Advokatske kancelarije Stevanović, koja zastupa ovu kompaniju.

Tvrdnje medija netačne! "Frukt kompani" iz Bijeljine izvozila domaće jabuke

"Naš klijent se oštro protivi napisima pojedinih medija da je njegovom krivicom došlo do isključive obustave izvoza jabuka u Rusiju, kao i da je riječ o reeksportu jabuke iz Poljske i da su sankcije BiH uvedene samo iz ovog razloga", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se napominje da se i ranije dešavalo da ruska strana uvede zabranu uvoza robe zbog manjih tehničkih propusta, kao i ovaj put, ali nikada krivicom "Frukt kompani".

"`Frukt kompani` nikada nije, niti će vršiti reeksport robe, već isključivo vrši prodaju robe iz BiH, o čemu je ruska strana u cijelosti obaviještena", ističu u ovoj advokatskoj kancelariji. Oni tvrde da kompanija ima potvrdu Spoljnotrgovinske komore BiH, izvještaj fitosanitarnog inspektora iz Brčkog, ulazne i izlazne račune i slično, a sve s ciljem dokazivanja da je roba porijeklom iz BiH.

"Robu naši klijenti tog dana nisu ni vidjeli, jer je išla u izvoz odmah. Tog dana je izvevezno više od 20 kamiona sa Balkana ka Rusiji", navodi se u saopštenju.

Iz Advokatske kancelarije Stevanović podsjećaju da je "Frukt kompani" jedan od najvećih izvoznika poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Rusku Federaciju, između ostalih i domaćih jabuka i da u aktivnostima koje se godinama sprovode nikada nije bilo nikakvih problema.

"Posljednjih dana pojedini mediji su objavili informacije u vezi sa zabranom izvoza jabuka iz BiH u Rusiju, te doveli našeg klijenta u vezu sa ovim događajem tako što su pogrešno prikazali činjenično stanje, te time javnost doveli u zabludu, iznošenjem niza neistina i pogrešnih pravnih kvalifikacija o načinu sprovođenja aktivnosti našeg klijenta", navodi se u saopštenju.

Iz advokatske kancelarije su najavili da će "Frukt kompani" morati da pred redovnim sudovima u BiH i Republici Srpskoj zaštiti svoja prava i odbrani se od plasiranih neistina kojim je javnost dovedena u zabludu u vezi sa cijelim slučajem.

"`Frukt kompani` će, zajedno sa svojim partnerima koji su uvozili jabuku u Rusiju, kod nadležnih inspekcijskih organa /i ruskih i domaćih/ preduzeti sve mjere da se potvrdi da su prilikom uvoza jabuke u Rusiju imali kompletiranu dokumentaciju koja podržava činjenicu da su jabuke iz BiH", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da kompanija iz Bijeljine, koja godišnje izveze više od 18.000 tona jabuka u Rusiju, nastaviti da poštuje sve standarde, kao i domaće i međunarodne propise.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić donio je juče odluku o brisanju preduzeća "Frukt kompani" sa liste izvoznika u Rusiju, a od Uprave za zaštitu bilja BiH zatražio da sa liste izvoznika ukloni proizvođača jabuka - firmu "Mujčinović" iz Gradačca.

Ruska Federacija je od juče ponovo uvela zabranu uvoza jabuka iz BiH. Razlog za uvođenje ove mjere je to što je kompanija iz Bijeljine prepakivala, prema navodima ruske strane, jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila ih u Rusiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA