Projektima omogućiti samozapošljavanje mladih žena

Projekat "Ženske ruke - ženski biznis", koji Fondacija "Lara" iz Bijeljine realizuje u saradnji sa SKUD "Janja" iz Novog naselja Janja, ima za cilj veće samozapošljavanje mladih žena iz seoskih sredina putem unapređenja njihovih znanja i povezivanjem sa lokalnim vlastima.

Projektima omogućiti samozapošljavanje mladih žena

Predstavnik Fondacije Dragana Petrić rekla je na konferenciji za novinare da su aktivnosti u ovom projektu usmjerene ka ublažavanju visoke stope nezaposlenosti mladih žena iz bijeljinskih seoskih područja i povećanju njihove konkuretnosti na tržištu rada.

Ona kaže da bi to u krajnjoj liniji trebalo da poboljša kvalitet života ove marginalizovane grupe stanovništva.

"Projekat je i odgovor na nedostatak krojača i tkača u Bijeljini, kao i manjak proizvoda iz domaće radinosti koji bi bili atraktivni kao suveniri i promotivni materijal u oblasti turizma", rekla je Petrićeva.

Ona je naglasila da se projekat sprovodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na zapadnom Balkanu koji finansira EU, a sprovodi UNDP.

Koordinator projekta Mirzeta Tomljanović najavila je da u martu počinje tromjesečna obuka krojenja, šivenja, veza i tkanja.

"Potom će biti organizovan trening `Vještine prodaje`, promocija proizvoda i projekta. Planiran je i okrugli sto `Ka socijalnom preduzetništvu`, prodaja proizvoda, samoodrživost i podsticanje samozapošljavanja i na kraju promociju rezultata", navela je Tomljanovićeva.

Ona je dodala da je u okviru promocije proizvoda planirano i kreiranje kataloga gotovih proizvoda, a u hotelu "Drina" biće postavljena i promo- vitrina sa proizvodima koji su nastali u okviru projekta.

Ciljna grupa projekta je 15 žena do 35 godina, ali nisu isključene ni starije. Riječ je o ženama iz ruralnih zajednica koje su nezaposlene ili ne posjeduju potrebne vještine, kvalifikacije za zapošljavanje, samozapošljavanje i pristup tržištu rada.

Obuka 15 žena će biti organizovana svakodnevno, a žene će biti podijeljene u tri grupe. Zahvaljujući "Etno-kreativnoj" radionici SKUD-a "Janja" u Novom naselju Janja, biće obavljen tromjesečni kurs, a koreograf ovog SKUD-a Cvija Krajišnik je naglasila da je riječ o izuzetnom projektu.

"Naša radionica se trudi da očuva tradiciju, a i osnovali smo je s ciljem očuvanja starih zanata. Ovaj projekat nudi velike mogućnosti ženama koje nisu zaposlene", istakla je Krajišnikova, koja je i rukovodilac radionice. Vrijednost projekta "Ženske ruke-ženski biznis" je 50.000 KM.

Obuka je besplatna, a za polaznice će biti organizovan i besplatan prevoz do Novog naselja Janja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA