Ukupno slučajeva
357 (+8)
Preminuli
10 (+0)
Bijeljina po danima
Bijeljina kumulativno
Izvori: IZJZ / Bolnica Bijeljina | Portal Bijeljina Danas ne snosi odgovornost za posljedice nastale tumačenjem podataka! Detaljniji prikaz

Eko-turizam razvojna šansa Semberije

Semberija obiluje turističkim potencijalima i resursima, zbog čega zaslužuje mesto na ekoturističkoj ponudi BiH.

Novosti

Zaključeno je to na održanom okruglom stolu koje je organizovalo Ekološko udruženje „Eko-put" u sklopu projekta „Proširenje turističke ponude Grada Bijeljina razvojem ekoturizma".

Ovaj projekat je deo UNDPI Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu, a sa 35.000 KM finansira ga EU.

Promocija i unapređenje eko-turizma i seoskog turizma jedni su od strateških pravaca razvoja cele regije.

Kao najznačajniji prirodni resurs Grada Bijeljina je reka Drina, pritoka reke Save, dužine 346 kilometara, koja je najvećim delom granična reka između Srbije i BiH.

Neprocenjiv potencijal ovog područja je i geotermalna voda koju koristi Banja Dvorovi. Semberci su ponosni i na „Etno selo Stanišići" i brojne ugostiteljske objekte sa nacionalnom kuhinjom. Sve zastupljeniji je i verski turizam, a turistima se preporučuju manastiri Vasilija Ostroškog, Pet jezera, Tavna i drugi.

Snežana Jagodić - Vujić iz Ekološkog udruženja „Eko - put" navodi da rezervat Gromiželj, bogati potencijali za lovni i ribolovni turizam, te brojne kulturne, sportske i zabavne manifestacije, privačle sve veći broj turista. Ona dodaje da su mogućnosti lokalnog ekonomskog razvoja i napretka, kroz razvijanje ekoturističkog tržišta unutar budućeg zaštićenog područja prekograničnog rezervata biosfere donjeg toka i ušća Drine ogromne.

- Koncept ekoturizma obuhvata višestruka turistička tržišta, kao što su avanturistički turizam u koji spadaju rafting, regate ili drugi sportovi na vodi. Tu su i lovni i ribolovni turizam, ruralni ili seoski turizam, izleti i boravak u zaštićenim područjima - ističe Jagodić-Vujić.

Navodi da je pre dve godine pokrenuta kampanja za uspostavljanje zaštićenog područja u slivu donjeg toka i ušća reke Drine u Savu i redefinisanje statusa Eko centra „Jezera" u Vizitor, odnosno posetilački centar čiji će kapaciteti biti za smeštaj i boravak 50 učesnika.

- U sklopu implementacije projekta biće održani sastanci sa poljoprivrednim domaćinstvima i gazdinstvima iz mesnih zajednica uz Drinu i Savu, Amajlije, Popovi, Međaši, Velino selo, Ostojićevo i Crnjelovo. Ova područja imaju potencijale za razvoj ruralnog turizma - kaže Jagodić - Vujić.

Projekat „Proširenje turističke ponuda Grada Bijeljina razvojem ekoturizma" podržao je i Ronilački klub „Panteri".

- Na rekama Savi i Drini izvodimo vežbe, obavezna godišnja ronjenja. Ovaj prostor sve je interesantnij i našim prijateljima roniocima iz drugih krajeva - kaže član ovog kluba Vladan Čukić.

Milivoje Era iz Turističke organizacije grada Bijeljina ističe da se ekoturizam smatra tržištem u intenzivnom porastu. Dodaje da se prema podacima Svetske turističke organizacije u okviru turizma kao privredne grane beleži povećanje prihoda od pet odsto na godišnjem nivou.

Manifestacije

Era navodi da su „Dani komedije", „Majske muzičke svečanosti", Sajam turizma i gastrokulture, Sajam poljoprivrede „Interagro", „Zlatni kotlić", „Pantelinski dani", „Višnjićevi dani", samo neke od manifestacija kojepodržava lokalna uprava.

- Upravo one privlače turiste iz regiona i utiču na poboljšanje turističke ponude grada Bijeljine - istakao je Era.