Biblioteka preporučuje da pročitate...

Ove nedjelje preporučujemo da se pozabavite prologomenom u sagu o Njegovanima, a to će biti roman koji u obrisima daje kompletan okvit onoga što o Njegovanima možete čitati u „Zlatnom runu“, najobimnijem djelu Borislava Pekića, ali otvoreno govoreći teško da je u našoj književnosti bilo sličnih megalomanskih poduhvata.

BIJELJINA

Riječ je o romanu „Hodočašće Arsenija Njegovana".

Što je činio Balzak „Ljudskom komendijom" ili Prust „U potrazi za izgubljenim vremenom, sigurno su učinile i dvije velike književne porodice - us srpskoj književnosti Njegovana, a u hrvatskoj Glembajevih.

I unekoliko Krleža i Pekić ovim književnim obradama mogu djelovati pandanski - ne drže se jedne forme i o jednoj i o drugoj porodici možete čitati i romane i drame i poeziju...

Upravo „Hodočašće Arsenija Njegovana" koje nije integralni dio „Zlatnog runa" ima svoj lik i u dramskom obliku pod naslovom „Đenerali ili Bratstvo po oružju", a možda se u ovom dijalogu braće Njaga otkriva sva zla kob loze koju jednako preziru koliko se njome i diče.

Arsenije u romanu jeste kućevlasnik mnogih beogradskih kuća na atraktivnim lokacijama, rat ga stavlja u osamu sobice na Konančićevom vencu, gdje će decenijama brinuti o svojim objektima zaljubljeno prebirući po njihovim nacrtima.

U intimno „hodočaće" krenuće baš kad i studentski protesti 1968. godine i njegov imperijalistički zahtjev loze survaće ga u ambis najgorih slutnji. Koliko komičan toliko i tragičan Arsenije je u plejadi junaka kakvi su autentičnošću svojih pasija Oblomov ili Rastinjak.

Ono što Pekića kao najmlađeg od svih u tekstu pomenutih pisaca izdvaja u liku modernosti jeste, činjenica da on zapravo ovim romanom piše jedan književni Beograda, gdje je istinski junak sam grad.

I u nedjelji Svjetskog darivanja/razmjene knjiga, ne zaboravite da prvom knjigoljupcu kojeg poznajete darujete neki dobar naslov, a sebe obradujte tako što ćete doći da zamijenite knjigu u vašoj omiljenoj Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić".