Planinčić odbio da svjedoči protiv Turkovića, kažnjen sa 10.000 KM

  • BiH
  • 02. Nov 2011.

Danijel Planinčić (27) iz Bijeljine, koji je kao pripadnik kriminalne grupe Zijada Turkovića u septembru ove godine osuđen na 6,5 godina zatvora, danas je pred Sudom BiH odbio da svjedoči protiv prvooptuženog Turkovića i Milenka Lakića, na šta se obavezao prilikom sklapanja sporazuma o priznanju krivice s Tužilaštvom BiH.

Planinčić odbio da svjedoči protiv Turkovića, kažnjen sa 10.000 KM

Planinčić je u sudnici rekao da je svjestan kako zbog svog postupka može biti krivično gonjen, ali da on ne želi da svjedoči.

Nakon toga sudsko vijeće, kojim predsjedava sudija Izo Tankić, izreklo mu je novčanu kaznu od 10.000 KM.

Državna tužiteljica Diana Kajmaković pred sudom je rekla da je Planinčić prilikom priprema za danjašnji nastavak suđenja naveo da mu se prijeti i da se ne osjeća sigurno u zatvoru gdje izdržava kaznu.

Ipak, Planinčić je na to odgovorio da se ne boji ničega i da je sve protiv njega bilo montirano. On je danas trebao svjedočiti o ubistvu Rajka Milovanovića i zakopavanju tijela Maria Tolića i Vernera Ajdarija.

Danijel Planinčić ima mogućnost da se do kraja suđenja predomisli, a Tužilaštvo će koristiti njegovu izjavu koju je dao tokom istrage o Turkovićevoj grupi.

Prije Planinčićevog odustajanja od svjedočenja, na današnjem pretresu saslušan je svjedok pokajnik Dragiša Rajak, koji je zbog članstva u Turkovićevoj kriminalnoj grupi već osuđen na dvije godine zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA