Turska neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Turska apsolutno neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH.

Turska neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH

"Meni smeta uloga Turske u BiH. Ona je članica Savjeta za implementaciju mira i na svim sastancima podržava isključivo bošnjački pristup rješavanju problema; nikada se nije desilo da bude objektivna. Zato Turska apsolutno neprihvatljiva kao moderator odnosa u BiH", rekao je Dodik za televiziju B92.

Dodik je naveo da je Turska "pomagala muslimane" u ratu 90-ih godina, među prvim priznala Kosovo i uvijek bila "na suprotnoj strani od interesa" srpskog naroda u BiH, dodavši da je svoj stav prenio i predsjedniku Srbije Borisu Tadiću.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je pogrešno uključivanje Turske u rješavanje problema unutar islamske zajednice u Srbiji, te da o tome treba da olučuje sama islamska zajednica. Govoreći o posjeti SAD, Dodik je rekao da je tom prilikom razgovarano o Kosovu, Palestini i njenom zahtjevu da bude priznata u Ujedinjenim nacijama, kao i o BiH i pitanju vojne imovine.

On je objasnio da je pitanje vojne imovine uslov za dalji nastavak procesa integracija u NATO, ali da je, sa druge strane rješavanje pitanja cjelokupne imovine, pitanje uslovljeno zatvaranjem OHR-a. "Naš stav je veoma jasno izrečen na svim mjestima u Americi - mi ne možemo dati svoju saglasnost da riješimo pitanje vojne imovine a da ostala imovina ostane, jer želimo da se riješi sve. Ako imamo dogovorene principe za vojnu imovinu zašto nemamo za svu ostalu imovinu?", rekao je Dodik.

Govoreći o statusu Kosova, predsjednik Dodik je naglasio da ostaje pri stavu koji je ranije izrekao, a to je da i RS zaslužuje nezavisnost, ako Kosovo dobije nezavisnost. "Kosovo ne može biti izolovan slučaj, mada se zbog tog mog stava mnogim zapadnjacima diže kosa na glavi", rekao je Dodik. Predsjednik Srpske je naglasio da je Kosovo oteto Srbiji zbog arogancije stranaca i ponovio podršku politici Beograda prema Kosovu i Metohiji.

Beograd "poludio" za Sarajevom Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "Beograd poludio za Sarajevom" i da ignoriše realnost da multietničko Sarajevo od prije 20 godina više ne postoji.

"Vi ste iz Beograda svi 'poludjeli' za Sarajevom.

Sarajevo nije ono koje je bilo prije rata. U Sarajevu danas živi 98 odsto Bošnjaka", naglasio je Dodik. Dodik je konstatovao da se "neki liberalni beogradski krugovi" i neki mediji ponašaju kao da se ništa nije desilo.

"Ovdje sada postoji sasvim druga realnost, a jedna od tih realnosti je da u Sarajevu, po istraživanju Helsinškog odbora, živi 1,2 odsto Srba. Tog multietničkog Sarajeva nema; nisu Srbi otišli iz Sarajeva zato što im je bilo lijepo", naglasio je Dodik.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA