Stav u interesu mira na Bliskom Istoku

  • BiH
  • 03. Nov 2011.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović odbacio je danas kritike nekih vjerskih poglavara koje su mu upućene zbog stava o dogovoru između Izraela i Palestine kao jedinom načinu međunarodnog prihvatanja Palestine u svjetsku organizaciju.

Stav u interesu mira na Bliskom Istoku

Radmanović podsjeća da je u ime Rijaseta Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić, na sastanku s još jedanaest muftija, zatražio od Predsjedništva da podrži zahtjev Palestine za prijem u članstvo u UN, a episkop Grčko-pravoslavne crkve Atalah Hana je, na konferenciji za štampu u Ramali, javno napao Radmanovića zbog njegovog nepodržavanja zahtjeva Palestine za prijem u članstvo UN, ultimativno zahtijevajući da to učini i dovodeći to u vezu s njegovim privatnim vjerskim uvjerenjem.

"I reisov i episkopov zahtjev se svode na isto, da prihvatim stav Palestine ne vodeći računa o političkim i državnim razlozima te interesima svoje zemlje, već o nekim pretpostavljenim vjerskim i drugim maglovitim interesima", ocijenio je Radmanović.

On je naglasio da je njegov stav u vezi zahtjeva Palestine rezultat uvida u stanje stvari na terenu u odnosima između Izraela i Palestine, zasnovan na višegodišnjem iskustvu u vezi s ovim tragičnim sukobom i, prije svega, na osnovu međunarodnog konteksta o tome do kakvih sve negativnih posljedica može dovesti jedna ishitrena i neodgovorna odluka u vezi ovog teškog pitanja.

"Ovaj moj stav nije posljedica lobiranja Izraela i njihovog ministra inostranih poslova, nego ranije izgrađenog mišljenja i uvjerenja o potrebi mirnog dogovora dvije strane, koje će morati nastaviti živjeti s takvom odlukom u budućnosti", poručuje Radmanović.

Palestina je proglasila nezavisnost koju su priznale mnoge države svijeta, među kojima je i BiH, te države regiona, podsjeća Radmanović. BiH je priznala Palestinu 1992. godine, kada su uspostavljeni diplomatski odnosi, a to priznanje nikada nije opozvano.

Srpski član Predsjedništva pojašnjava da su Ujedinjene nacije davno priznale pravo palestinskom narodu na državu, da to pravo Palestincima ne odriče ni država Izrael, ali se spor vodi o teritorijalnim granicama i drugim pitanjima palestinske državnosti.

Prema riječima Radmanovića, aktuelni mirovni planovi i pregovori uzimaju u obzir ovu činjenicu, zato treba praviti razliku između priznanja Palestine kao države i njenog prijema u članstvo Ujedinjenih nacija.

Uz ocjenu da je posljednjih dana bilo mnogo netačnih informacija u vezi ovog pitanja, da su iznošene paušalne i pristrasne ocjene, te kritikovan stav srpskog člana Predsjedništva BiH, Radmanović podsjeća vjerske poglavare da je njihova prvenstvena dužnost da se bave vjerskim, a ne političkim i državnim pitanjima.

Radmanović je poručio episkopu Hani da je u javnom obraćanju iznio niz netačnih, grubih i uvredljivih optužbi bez ikakvog osnova i da je riječnik koji je episkop koristio u svom obraćanju članu Predsjedništva BiH neprimjeren uobičajenoj komunikaciji sa šefom države. Takav ton i riječnik nedopustivi su za jednog vjerskog velikodostojnika u javnoj komunikaciji s najvišim predstavnikom jedne države, ocjenjuje Radmanović.

"Ja nisam ni Palestinac, ni Jevrej, te mislim da ovakvim stavom radim u interesu BiH kao države, pa, prema tome, i u interesu sva tri konstitutivna naroda u BiH, te u interesu Jevreja i Palestinaca i mira na Bliskom Istoku", zaključio je član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA