Prostor „male škole“ u Račanskoj ustupiti za muzej prosvjete

Aktiv mladih Socijalističke partije /SP/ Bijeljina podnio je bijeljinskoj Gradskoj upravi inicijativu da u „maloj školi“ u Račanskoj ulici, u kojoj se nastava više ne održava, bude otvoren muzej prosvjete Republike Srpske.

Prostor „male škole“ u Račanskoj ustupiti za muzej prosvjete

Predsjednik Aktiva mladih Socijalističke partije Bijeljina Igor Cvijanović rekao je na konferenciji za novinare da Bijeljina zaslužuje ovakav muzej, te da treba da preuzme odgovornost za očuvanje istorije prosvjete Republike Srpske.

"Republika Srpska bi na ovaj način čuvala istoriju, tradiciju i kulturu, a Bijeljina bi dobila novu ustanovu kulture", rekao je Cvijanović, navodeći da se nastava u Područnom odjeljenju Osnovne škole "Vuk Karadžić", takozvanoj "maloj školi", više ne održava zbog dotrajalosti zgrade.

On napominje da ovaj objekat treba da bude sačuvan od daljeg propadanja, a mladi SP Bijeljina predlažu da grad Bijeljina uputi inicijativu za promjenu namjene ovog objekta resornom ministarstvu, Ministarstvu nauke i Senatu Srpske.

Cvijanović dodaje da je prijedlog mladih socijalista da u dvorištu škole budu uređene zelene površine i napravljeno dječije igralište koje je neophodno gradu.

On je podsjetio da su na prostoru Semberije i Majevice svoje stvaralaštvo započeli srpski velikani Filip Višnjić, Jovan Dučić, Milenko Atanacković i drugi.

"Na ovom području postojala je škola u selu Brodac osnovana još 1834. godine, u Bijeljini 1838, a u Gornjem Dragaljevcu 1853. godine", rekao je Cvijanović.

On je dodao da su, po završetku Drugog svjetskog rata, na području tadašnje BiH osnovane tri gimnazije, a jedna od njih je bijeljinska.

"Postojala je Učiteljska škola, a sada u Bijeljini radi Pedagoški fakultet. Zbog svega ovoga, Bijeljina zaslužuje da bude domaćin muzeja prosvjete Republike Srpske", rekao je Cvijanović.

Predsjednik Gradskog odbora SP Bijeljina Nedeljko Jović rekao je da podržava ovu inicijativu i pozvao Skupštinu grada i gradonačelnika Bijeljine da je razmotre i upute u skupštinsku proceduru, a potom i nadležnim institucijama Srpske.

"Ovo je inicijativa u interesu građana Srpske, ne samo Bijeljine, jer u Republici Srpskoj ne postoji takav muzej", rekao je Jović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA