"Knjiga solidarnosti" Radio-Beograda za bioblioteke u Bijeljini

Bijeljinu su danas posjetili predstavnici Radio-Beograda i Udruženja književnika Srbije, koji su u okviru akcije „Knjiga solidarnosti“ uručili 900 knjiga namijenjenih školskim bibliotekama Semberije.

"Knjiga solidarnosti" Radio-Beograda za bioblioteke u Bijeljini

Donaciju je preuzeo gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, koji se zahvalio na posjeti i doniranim knjigama koje su uvijek koristan poklon za obrazovne i kulturne ustanove.

- Hvala književnicima iz Srbije na posjeti i našem književniku Tihomiru Nestoroviću koji je organizovao ovu posjetu. Izuzetna nam je čast što je i naša Bijeljina među gradovima koje je posjetio ovaj karavan književnika, a knjige ćemo pokloniti školama i Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić" - najavio je Mićić.

Programska akcija „Knjiga solidarnosti" Radio-Beograda traje od 1972. godine i od tada je prikupljeno i podijeljeno preko tri miliona knjiga, zbog čega se smatra dragocjenom programskom cjelinom koja ima izuzetnu prosvjetiteljsku funkciju.

Književnik i penzionisani urednik Radio-Beograda Vidak Maslovarić istakao je da se među knjigama nalazi i knjiga „Guslar po sjećanju" Miljurka Vukadinovića, koja je sinoć promovisana u Muzeju Semberije na književnoj večeri „Na Filipovom putu".

Knjiga je, prema riječima autora, iznikla iz njegovog obilaska Semberije povodom povodom 250. godišnjice rođenja Filipa Višnjića.Autor Miljurko Vukadinović je naveo da je 2008. godine tokom prve posjete Bijeljini u jednom danu napisao 20 pjesama o Filipu Višnjiću i njegovom zavičaju.

Tada je objavljena prva zbirka pjesama „Uhođenje Višnjića Filipa" posvećena Višnjiću, a prilikom sledeće posjete nastala je i knjiga „Guslar po sjećanju" koju čine kratke lirske forme o Filipu Višnjiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA