"Semberka" očekuje pomoć Vlade RS

Fabrika sušenog povrća "Semberka" iz Janje kod Bijeljine do kraja godine trebalo bi da radi punim kapacitetom, jer imaju obezbijeđene sirovine - rekla je Srni direktor "Semberke" Svetlana Manojlović.

"Semberka" očekuje pomoć Vlade RS

Ona je istakla da fabrika trenutno radi u veoma teškim uslovima, jer je blokiran račun, i izrazila očekivanje da će Vlada Republike Srpske pomoći reprogramiranjem dijela obaveza, ali i davanjem garancija kako bi mogli da na odgođeno plaćanje otkupe sve tržišne viškove povrća u Semberiji.

Manojlovićeva je potrvdila da "Semberka", koja je najveća fabrika sušenog povrća u jugoistočnoj Evropi, ima tržište za svoje proizvode u Srbiji i Hrvatskoj, navodeći kao primjer ugovor sa hrvatskom "Podravkom", vrijedan 750.000 evra.

Ona je istakla da, zbog nedostatka finansijskih sredstava, nisu u mogućnosti da otkupe sav tržišni višak na području Semberije, jer domaći proizvođači očekuju da im roba odmah bude plaćena.

Prema njenim riječima, već dvije godine traje teška borba da ova fabrika ne ode u stečaj nakon poplava koje su joj pričinile štetu od 2,5 milion KM. Manojlovićeva je potvrdila da je zahvaljujući pomoći Vlade RS od 180.000 maraka nakon poplava održana proizvodnja, jer je sav novac upotrijebljen za nabavku sirovina.

Ona je istakla da sada, kada je sirovina tehnološki zrela za proizvodnju, kreću "punim plućima" i da se nada da će, sa uštedama i minimalnim troškovima, `Semberka` iduće godine postati solventna firma

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA