Uspješno završena obuka prve grupe operatera na CNC mašinama

U Bijeljini je danas upriličena dodjela uvjerenja o završenoj obuci prvoj grupi od 25 polaznika programa osposobljavanja za operatera na CNC mašinama za obradu drveta, u okviru projekta „Kontinuiranom institucionalnom saradnjom do održivih radnih mjesta u Bijeljini“.

Uspješno završena obuka prve grupe operatera na CNC mašinama

Projekat se realizuje u okviru šireg projekta podrške lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH, koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Grad Bijeljina je glavni implementator Projekta, a partneri su Zavod za zapošljavanje RS - Biro Bijeljina, Tehnička škola „Mihajlo Pupin" Bijeljina, Privredna komora Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina, Fakultet poslovne ekonomije Bijeljina Univerziteta u Istočnom Sarajevu, kao i bijeljinska preduzeća „Steko centar" i „Mega drvo".

Teoretski dio obuke izvođen je u Tehničkoj školi „Mihajlo Pupin", a praktični dio u preduzećima „Steko centar" i „Mega drvo", a polaznici su stekli znanja i vještine potrebne za obavljanje rada na CNC mašinama za obradu drveta i u preradi drveta, odnosno, za stolara namještaja.

Obuka se izvodi u tri grupe i za sada su završni ispit položili polaznici prve i druge grupe polaznika koji su praktičnu obuku obavljali u „Mega drvo".

Prednost za učešće u Programu obuke su imali mladi, žene, lica starija od 45 godina, aktivni tražioci zaposlenja, kao i drugi pripadnici osjetljivih grupa, koji su dugoročno nezaposleni i nalazili su se na evidenciji aktivnih tražilaca posla na dan raspisivanja javnog poziva.

Polaznicima obuke su plaćeni troškovi prevoza i toplog obroka, ljekarski pregled, kao i osiguranje radnika od povrede na radu. Nakon završetka obuke za sve tri grupe, najbolji polaznici će imati priliku da se zaposle u preduzećima u kojima su pohađali praktičnu nastavu, ali i u drugim preduzećima koja se bave preradom drveta kojima je potrebna kvalifikovana radna snaga.

- Zahvaljujući podršci donatora i partnera, uspješno se izvodi program obuke. Nadam se da će na kraju projekta biti zadovoljni svi koji su u njemu učestvovali, ali ipak najviše sami polaznici i privrednici, jer su glavni ciljevi projekta smanjenje nezaposlenosti i povećanje ekonomske aktivnosti u Gradu Bijeljina - istakla je šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske iintegracije i glavni koordinator projekta Ankica Todorović uz riječi zahvalnosti svima koji su odgovorno pristupili izvršavanju dogovorenih obaveza u okviru projekta.

Dodjeli uvjerenja prisustvovali su i predstavnici partnerskih preduzeća i ustanova na projektu koji su se složili da je značaj ovog projekta veoma veliki za drvoprerađivački sektor u Bijeljini, koja će na ovaj način dobiti kvalitetno osposobljen i obučen kadar, ali i za lokalnu privredu u cjelini, kao i podizanje njene konkurentnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA