Do sada vakcinisano više od 90 odsto djece

U bijeljinskom Domu zdravlja vakcinisano je 1.600 djece uzrasta do sedam godina protiv malih boginja, rubeola i parotitisa ili više od 90 odsto njih, što je između ostalog rezultat kampanje koju ova zdravstvena ustanova provodi od novembra prošle godine.

BIJELJINA

Obuhvat starijih godišta, koja bi trebalo da dobiju dvije doze je nešto manji, odosno vakcinisano je od 75 do 80 odsto pacijenata. S obzirom da je do prije samo nekoliko mjeseci obuhvat vakcinacije bio do 55 odsto, iz ove zdravstvene ustanove, odlučili su da pokrenu kampanju poziva roditelja, koja je urodila plodom. Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Bijeljini Zoran Dakić rekao je Srni da ohrabruje činjenica da je u odnosu na isti period prošle godine tri do četiri puta povećan broj vakcinisane djece. "

Ohrabruje nas i raduje što roditelji poštuju ovu obavezu i što se svijest o važnosti imunizacije podiže na viši nivo", rekao je Dakić podsjećajući da vijest da MMR vakcina izaziva autizam potiče od jednog članka, objavljenog prije 20 godina u uglednom međunarodnom časopisu.

Dakić naglašava da su sve kasnije studije potvrdile da apsolutno nema nikakve povezanosti između MMR vakcine i autizma, dodajući da, bez obzira na to šta se priča u javnosti, vakcinacija predstavlja jedini siguran vid zaštite.

"Male boginje su oboljenje koje se veoma lako prenosi. U uobičajenom kliničkom toku ne izaziva velike probleme, ali može da se desi da u dva do tri slučaja na hiljadu oboljelih lica dođe do smrtnog ishoda. Moguće komplikacije su zapaljenje pluća odnosno zapaljenje mozga", rekao je Dakić.

On je naveo da u posljednjih desetak godina na ovom području nije zabilježen nijedan slučaj težih nus-pojava vezanih za MMR vakcinu.

Većina stanovnika Semberije smatra da je imunizacija potrebna i da nas ona štiti od mnogobrojnih oboljenja, ali ima i onih koji se dvoume, zbog stavova pojedinaca koji se javno protive vakcinaciji djece. Ukoliko roditelj ili staratelj odbija vakcinaciju, doktori su dužni da o tome obavijeste zdravstvenu republičku inspekciju.

Propisane kazne za odbijanje vakcinacije iznose od 100 do 1.000 KM, upozoravaju iz Doma zdravlja Bijeljina i pozivaju roditelje da vakcinišu djecu.