Semafori i rasvjeta za manje nesreća u Bijeljini

Policijska uprava Bijeljine traži od gradskih vlasti da se uvedu mjere kako bi se povećala bezbjednost učesnika u saobraćaju.

BIJELJINA

U izveštaju policije navedeno je da je jedna od kritičnijih mesta raskrsnica između ulica Dušana Baranina i Majora Dragutina Gavrilovića gde je potrebno da se postavi svetlosna signalizacija.

Inspektor za bezbednost saobraćaja PU Bijeljina Radenko Knežević kaže da se upravo na ovoj lokaciji, u poslednje dve godine, dogodilo dosta saobraćajnih nezgoda sa materijalnom štetom i povređenim osobama.

- Most koji se nalazi u samoj raskrsnici je uzak i da to otežava skretanje vozila, ali i mimoilaženje preko mosta. Mislimo da bi postavljanje semafora rešilo ovaj problem ili ga bar drastično ublažilo - navodi Knežević.

On kaže i da loša osvetljenost gradskih ulica utiče na bezbednost u saobraćaju, a posebno pešaka.

- Inicirali smo postavljanje posebnih objekata na cesti za smanjenje brzine kretanja u ulicama Stefana Dečanskog, Kulina Bana, Majevičkoj i Kruševačkoj u cilju smanjenja brzine kretanja motornih vozila i dvotočkaša, zbog sve većeg broja saobraćajnih nezgoda. Posebno upozoravamo na Majevičku ulicu gde smo imali i saobraćajne nezgode sa smrtnom posledicom - rekao je Knežević.

Saobraćajni stručnjaci predlažu i postavljanje stacionarnih kamera u najfrekventnijim ulicama u gradu i prilazima samom gradu, kao i na onim mestima gde se prema analizi najčešće dešavaju saobraćajne nezgode i gde je to sa aspekta bezbednosti najpotrebnije. Navode da u toku godine nekoliko vozila sleti u dašnički kanal, te su i nadležnoj Javnoj ustanovi „Vode" i gradskoj upravi preporučili da deo obale ovog kanala duž ulica Dušana Baranina i Kulina bana bude obezbeđen zaštitinom ogradom.

Međutim, iz gradske uprave nismo dobili odgovor kada će biti postavljen semafor na pomenutoj raskrsnici, hoće li most biti proširen kao i da li će duž kanala Dašnica biti izgrađena zaštitna ograda.

Na povećanje bezbednosti u saobraćaju upozoravaju i građani.

- Broj stanovnika se povećao u gradu, a infrastruktura je ostala ista. Nije mnogo urađeno da bi se taj problem rešio. Pogotovo kad pogledate da nove zgrade niču na sve strane, parkinga nema dovoljno, a zelene površine su svedene na minimum. Ne može se proći trotoarom od parkiranih vozila. Nadležni bi trebalo da se ugledaju na rešenja koja se primenjuju u velikim gradovima - kaže Bijeljinac Milorad Modraković.

Od početka godine 86 nezgoda

Na području Bijeljine od početka godine dogodilo se 86 saobraćajnih nezgoda u kojima je jedna osoba poginula, a u osam slučajeva nesreću su skrivili pijani vozači. Kao nesvakidašnji trend u PU Bijeljina izdvajaju slučajeve iz januara gde su povređena po tri motociklista i biciklista te jedan vozač mopeda. Statistika pokazuje da su najčešći uzroci saobraćajnih nezgoda neprilagođena brzina vožnje, vožnja u alkoholisanom stanju, ali i neadekvatna saobraćajna infrastruktura na pojedinim kritičnim tačkama.