Sportisti iz Bijeljine nezadovoljni zbog političke podjele novca klubovima

Sportski radnici iz Bijeljine optužili su danas gradonačelnika Miću Mićića za političku diskriminaciju pri raspodjeli budžeta za klubove u gradu i za narednu sedmicu najavili protest ispred Gradske uprave.

Sportisti iz Bijeljine nezadovoljni zbog političke podjele novca klubovima

"Stidite se", poručio je Mićiću, gradskoj vlasti i Savjetu za sport u Bijeljini predsjednik Košarkaškog kluba "Feniks basket" Branimir Đokić, u ime šest sportskih klubova čiji su se predstavnici danas obratili medijima.

Đokić kaže da je raspodjelom novca nezadovoljno još dvadesetak sportskih klubova u gradu, što čini trećinu njih koji su diskriminisani odlukama Savjeta za sport i gradonačelnika.

"Odluke o podjeli novca za sport donose se isključivo na osnovu političke opredijeljenosti klubova, a ne pravilnika, pa tako sredstva iz gradskog budžeta primaju i neki klubovi koji uopšte ne postoje", rekao je Đokić na konferenciji za medije koja je održana u Centru za kulturu "Semberija".

On je rekao da su udruženi sportski klubovi uputili zahtjev gradonačelniku za poništavanje odluke o raspodjeli sredstava za sport, za ponovnu procjenu svih klubova po utvrđenom kriterijumu i za preispitivanje objektivnosti članova gradskog Savjeta za sport, zbog sumnje da su neki od njih u sukobu interesa jer su članovi uprave sportskih klubova kojima odobravaju gradski novac.

"Ukoliko ovi zahtjevi za eliminisanje diskriminacije ne budu ispunjeni, naredne nedjelje okupićemo nezadovoljne klubove i dovešćemo svu djecu koja u njima treniraju ispred Gradske uprave, da blokiramo njen rad", najavio je Đokić.

"Feniks basket" ove godine nije dobio ni marku iz gradskog budžeta za sport, iz prošle godine ostali su im dužni 4.000 KM, pa je Đokić upitao Mićića zašto bijeljinska djeca koja treniraju u ovom klubu ne zaslužuju podršku svoje lokalne vlasti.

Proslavljeni karatista Dragiša Vuletić, koji trenira u seniorskoj konkurenciji najuspješniji Karate klub "Akademac", rekao je novinarima da su i oni ostali bez podrške iz budžeta, a za prošlu godinu su od predviđenih 560 KM dobili 280 KM, što nije dovoljno ni za prijavu u Karate savez.

"Zato je 23.000 KM dato tek osnovanom klubu koji još nema nikave sportske rezultate", kaže Vuletić i poručuje lokalnoj vlasti da sportski radnici ne žele sukobe, nego samo pravilnu raspodjelu novca za sport.

Jedan od najuspješnijih privrednika u Republici Srpskoj Boris Stanišić, vlasnik Etno-sela u Bijeljini koje godišnje posjeti više od milion turista iz svijeta, kaže da je i pismeno zatražio odgovor od gradonačelnika Mićića zašto je diskriminisan tako uspješan Fudbalski klub "Zvijezda 09" u čijoj je upravi.

"Nisam dobio ni odgovor na pitanje, kao što nikada od gradske vlasti nisam dobio ni plaketu kao uspješan privrednik, uložio sam milion maraka u uređenje terena, a vlast je klubu koji briljira na terenu umanjila godišnju podršku sa 37.000 KM na 7.000 KM", rekao je Stanišić.

On je poručio da je sramota Gradske uprave i gradskih moćnika u Bijeljini što mu "podmeću nogu", te da je nedopustivo upravljati gradskim budžetom kao očevinom i po političkoj podobnosti.

"U Bijeljinu je tokom rata doselilo više od 100.000 ljudi, ako nisam mogao iz rodnog Vareša da donesem kuću i svoje selo, donio sam uspješan fudbalski klub koji je jedan od najorganizovanijih u Srpskoj i BiH. `Zvijezda 09` je opšte dobro i treba podršku grada, jer ne možemo Mićo Mićiću svi da stanemo u jedan `Radnik`", rekao je Stanišić.

Predsjednik Omladinskog fudbalskog kluba "Zenit" Srđan Šušić izrazio je žaljenje što se obraćaju medijima zbog sramotne diskriminacije pri raspodjeli novca za sport u Bijeljini, umjesto da se pohvale brojnim sportskim uspjesima. Član uprave Fudbalskog kluba "Sloga" iz Gornjeg Crnjelova Mihajlo Đokić poručio je gradonačelniku Mićiću - "Ne dijelite nas, pustite nas da igramo, da se družimo i veselimo!".

On kaže da je Mićić članu uprave njihovog kluba lično rekao da je "na pogrešnoj strani", zbog čega mu je Đokić poručio da treba da bude gradonačelnik svih građana Bijeljine, a ne samo članova svoje stranke.

Među diskriminasanim pri raspodjeli budžeta za sport je i nosilac svjetskih zlatnih odličja u kik boksu i najuspješniji sportista Bijeljine za 2017. godinu Dimitrije Jovanović koji vodi klub "Panter", za čije je finansiranje nakon 12 godina rada bez podrške ove godine izdvojeno samo 950 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA