Protiv ginekologa Sanje Stevanović podignuta optužnica zbog nesavjesnog liječenja

Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je optužnicu protiv ginekologa i još dvije osobe iz bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“ zbog nesavjesnog liječenja, jer su prilikom carskog reza pacijentkinji S.Đ. u stomaku ostavili dva metra gaze.

Protiv ginekologa Sanje Stevanović podignuta optužnica zbog nesavjesnog liječenja

Optužnica je podignuta protiv ginekologa Sanje Stevanović, medicinske sestre Slađane Obradović i medicinskog brata Bane Vićanovića.

Ovaj incident dogodio se 24. avgusta 2016. godine prilikom carskog reza nad pacijentkinjom Đ. S. iz Bijeljine.

Stevanovićeva je osumnjičeni da je bila glavni organizator, planer i izvođač operacije i odgovorna osoba za tok operacije, način i ishod operativnog zahvata. Obradovićeva je kao medicinska sestra bila zadužena da vodi računa o broju kompletnog materijala koji se upotrebljavao tokom operacije, a u to spadaju zavoji i instrumenti. Vićanović je kao medicinski brat bio zadužen za poslove u koje spada pored ostalog i da sa vodi računa o broju iskorištenih gaza.

Njih troje su optuženi da su postupali suprotno upustvima o radu operacionog bloka.

-Stevanovićeva je propustila da obavi valjanu reviziju trbušne duplje pred kraj operativnog zahvata i da iz trbušne šupljine ukloni abdominalnu kompresu korištenu tokom operativnog zahvata - navedno je u optužnici.

Zatim prema optužnici, Obradovićeva je bila dužna da signalizira po okončanju operativnog zahvata da nedostaje trbušna kompresa, a Vićanović da obavi evidenciju utrošenog materijala, olako držeći se da na taj način neće prouzrokovati pogoršanje zdravstvenog stanja pacijentkinje.

-Uslijed ovih propusta kod pacijentkinje je tokom operacije u trbušnoj duplji ostala gaza dužine oko 200 centimetara. Koja je kao strano tijelo dovela do poremaćaja i pojave apscesa, više fistula i upalu potrbušnice zbog čega je ona u KC Vojvodina u oktobru 2016. godine morala biti operisana - navedeno je u optužnici.

Dalje se dodaje da su joj tokom operacije u Vojvodini odstranjeni dijelovi tankog crijeva, skoro cijelo debelo crijevo, što je sve dovele do oštećenja zdravlja koje je bilo teško i opasno za život.

Posle oporavka S. Đ. je ispričala da je imala ukupno tri operacije koje su trajale više od osam časova, a u bolnici je provela ukupno 42 dana.

- Na porođaj sam otišla sa 109 kilograma, a posle sam jedva imala 67. Oporavak je tekao sporo i stomak mi je sav isječen. Nikada više neću biti ista. Katastrofa je koliko su me upropastili. Da nema moje bebe, odavno bih bila pod zemljom - ranije je ispričala ova pacijentkinja.

Doktorica tvrdila da je razmažena

Pacijentkinja S. Đ. je ispričala da je posle poroda trpila užasne bolove, ali da su je i pored toga otpustili kući.

- Jedva sam mogla da stojim. Konstantno me je boljelo, ali sam imala obaveze oko bebe i to sam trpila. Više puta sam se javljala doktorki Stevanović, ali je ona govorila da mi nije ništa i da sam razmažena. Na poslednjem pregledu mi je rekla da je ginekološki sve u redu i poslala me je hirurgu - rekla je ranije S. Đ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA