Djecu sa bijeljinskih ulica sklanjaju u Dnevni centar

Već devet godina u Bijeljini radi Dnevni centar za djecu koja žive i rade na ulici ili im prijeti opasnost da okončaju kao prosjaci.

Djecu sa bijeljinskih ulica sklanjaju u Dnevni centar

U njemu se okupljaju mališani dobi od šest do 15 godina, a otvoren je uz pomoć Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma „Otaharin", Gradske uprave i organizacije „Sejv d' čildren".

Ovo je samo jedan vid podrške romskoj zajednici koja je u Bijeljini najbrojnija, a procjenjuje se da trenutno na ovom području živi oko 3.500 pripadnika ove nacionalne manjine.

Na bijeljinskim ulicama svakodnevno je oko 20 romskih maloljetnika. Prosjačenjem obezbjeđuju novac za sebe i svoju porodicu, a riječ je najčešće o djeci iz rasturenih ili višečlanih porodica. U Dnevnom centru imaju priliku da promijene život.

Izvršni direktor Udruženja za obrazovanje Roma Dragan Joković kaže da je usluge Dnevnog centra od 2009. godine koristilo više od 6.000 korisnika. Dnevno kroz centar prođe dvadesetak mališana.

- Nastojimo da djeci koja dolaze kod nas obezbjedimo topli obrok, kupanje i pranje odjeće, realizujemo razne edukativne aktivnosti, pomažemo im u savladavanju školskog gradiva, radimo na izgradnji njihovih kapaciteta kroz sportske programe. Povećali smo broj djece u školama, smanjili broj izostanaka, poboljšali kvalitet njihovog znanja -pojašnjava Joković.

Dodaje da u Dnevnom centru sa decom rade socijalni radnik, pedagog i psiholog, a angažovano je i pet terenskih radnika i 25 volontera.

- Važno je animirati roditelje da shvate važnost obrazovanja romske djece. Romske porodice izdržavaju se od sakupljanja željeza na otpadima. Oni najugroženiji prisiljeni su da prose. Samo jedan Rom u Bijeljini je zaposlen. Prioriret mora biti školovanje romske djece i njihovo osposobljavanje. Samo obrazovani Romi mogu da se socijalizuju i asimiliraju u društvo. Nije dovoljno ovoj populaciji pomoći novčano. Rome treba edukovati i obrazovati kako bi mogli da se zaposle i izdržavaju svoje porodice - kaže Joković.

Pomoć romskoj populaciji pruža i Kancelarija za nacionalne manjine grada Bijeljina, otvorena pre nepuna četiri mjeseca. Prioriteti su stambeno zbrinjavanje, zapošljavanje i podrška ekonomskoj održivosti kojima bi se poboljšao položaj manjinskih grupa u Semberiji.

U posljednjih nekoliko godina u Bijeljini je izgrađeno i renovirano više od 50 romskih kuća. Prošle godine 12 romskih porodica useljeno je u novoizgrađene stanove, a u toku je konkurs za saniranje šest romskih kuća. Osim užine za romsku djecu, uz pomoć međunarodnih organizacija, lokalna zajednica do 2020. godine planira izgradnju tri stambene zgrade za zbrinjavanje 180 Roma koji nemaju krov nad glavom.

Izgradnja stanova u aprilu

- Izgradnja osam, od planirana 24 stana, trebalo bi da počne u aprilu u naselju Tombak, lokaciji „Fincov salaš". Grad Bijeljina će kroz dozvole i infrastrukturu uložiti više od 100.000 KM, Karitas 250.000 KM, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH 100.000 KM - pojašnjava Ljubiša Stanišić, viši stručni saradnik Grada Bijeljina.

Godišnje se iz budžeta izdvaja više od 30.000 maraka, a značajnim sredstvima podržavaju se i projekti čiji je cilj da se pripadnicima nacionalnih manja u Bijeljini omoguće bolji uslovi za život.

Slađana R. Mrkonjić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA