U objekte zaštite od poplava uloženo 12,4 miliona KM

Direktor "Voda Srpske" Milan Kikić ukazao je danas na opasnost od širenja netačnih informacija o stanju vodostaja i vodoprivrednih objekata koje unose dozu straha među stanovništvo i istakao da se tačne informacije uvijek mogu dobiti u ovoj nadležnoj javnoj ustanovi.

U objekte zaštite od poplava uloženo 12,4 miliona KM

Uoči obilježavanja Svjetskog dana voda - 22. marta, Kikić je na konferenciji za novinare u sjedištu "Voda Srpske" u Bijeljini rekao da je tokom prošle godine u objekte zaštite od poplava u Republici Srpskoj uloženo 12,4 miliona KM.

Prema njegovim riječima, za tekuće investiciono održavanje vodoprivrednih objekata izdvojeno je 2,5 miliona KM iz budžeta ove javne ustanove, dok je za brojne realizovane projekte zaštite od poplava uloženo 7,5 miliona KM iz kredita Evropske investicione banke /EIB/ i 2,4 miliona KM iz Fonda solidarnosti Republike Srpske.

Od projekata koji se finasiraju iz kredita EIB ,on je kao najznačajniji izdvojio rekonstrukciju crpnih stanica, uz uređenje rijeke Drinjače u Šekovićima, rijeke Tavije u Kostajnici i Velike Usore u Tesliću, kao i nadvišenje savskog nasipa u Kozarskoj Dubici i Gradišci.

"Iz sredstava Fonda solidarnosti Republike Srpske realizovane su mjere vrijedne 2,4 miliona KM, prije svega u Bijeljini za čišćenje lijevog rukavca rijeke Drine i uređenje ušća Drine u kanal Drina-Dašnica i ispravljanje konkavne krivine rijeke Drine u dijelu tog kanala", naveo je Kikić.

Prema njegovim riječima, tu su i projekti uređenja korita rijeke Zeleni Jadar u Milićima, rijeke Hoče u Zvorniku i Knežice u Kozarskoj Dubici.

"Zadovoljan sam rezultatima rada Javne ustanove `Vode Srpske` u prošloj godini, koju smo završili sa suficitom od 639.000 KM i realizaciju više od 95 odsto planiranih aktivnosti", istakao je Kikić i najavio da će taj novac biti utrošen na realizaciju mjera koje su još u toku.

Za ovu godinu on je najavio projekte koji se finansiraju iz kredita EIB, uređenje kanalske mreže u Bijeljini, nadvišenje savskog nasipa u Gradišci i Srpcu, uređenje korita rijeke Miloševice u Prijedoru, Une u Novom Gradu i rijeke Vrelo u Čajniču, kao i nadvišenje Savskog nasipa u Brodu. Iz sredstava Fonda solidarnosti biće finansirano uređenje dijela majevičkog kanala i rijeke Lukavac u Bijeljini, kao i Vrbasa u Laktašima.

Na konferenciji za novinare Jelena Vićanović je najavila da će "Vode Srpske" na centralnoj manifestaciji za BiH u Mostaru, povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, predstaviti teme "Uloga javnosti u očuvanju voda i životne sredine" i "Kvalitet vode malih vodotoka u slivu rijeke Vrbas".

Ona je dodala da je cijela naredna decenija u svijetu posvećena akciji "Voda za održivi razvoj". "Treba da sadimo šume, očistimo rijeke, održavamo riječna korita, obnovimo močvarna područja, počnemo koristiti nekonvencionalne tehnologije u postupku prečišćavanja voda i da povećavamo udio takozvane zelene infrastrukture", poručila je Vićanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

19°

  • 20:00

    19°C
  • 23:00

    17°C
  • 02:00

    13°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

103 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI