Stvari koje nikada ne treba da perete u veš mašini

Verujemo da ste često u iskušenju da jednostavno sve što je prljavo ubacite u mašinu za pranje veša i završite posao, ipak postoje određena pravila koje bi trebalo da znate ukoliko ne želite da uništite odeću ili čak i samu mašinu.

Stvari koje nikada ne treba da perete u veš mašini
Većina ljudi zna da izuzetno fine materijale, kupaće kostime i unihopke ne treba prati u mašini, ali postoji još niz komada koje nikako ne bismo smeli da stavimo u istu. A, ipak smo to to redovno radili... Ili bar ponekad.

1. Jastuci od memorijske pene

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA
Osim ako nije naznačeno na etiketi, najbolje je da preskočite pranje ovakvih jastuka u mašini - to može da oslabi dejstvo memorijske pene. Ovakvi jastuci su inače poznati po tome da duže ostaju čisti od onih običnih, pa se preporučuje da se očiste jednom ili dva puta godišnje trljanjem mrlja i fleka sredstvom za čišćenjem.

2. Bilo šta što je prekriveno dlakama kućnih ljubimca

Znamo da je pakleno teško očistiti pseće dlake sa stvari sem pranjem u mašini, ali to može da bude kobno za vašu mašinu - dlake mogu da se zaglave u cevima za odvod, ili da se zalepe za bubanj. Zato, pre stavljanja u mašinu stvari dobro istresite i što je moguće više dlaka uklonite valjkom predviđenim za to.

3. Brushalteri

Najbrži način da uništite svoj grudnjak jeste da ga bacite na pranje u mašinu - postaće rastegnuti i neće više tako dobro držati vaše grudi. Takođe, postoji realna opasnost da se žica iz brushaltera izvuče tokom pranja i zaglavi u vašoj mašini. Ručno pranje mora da bude jedina opcija za grudnjake.

4. Bilo šta sa "zapaljviim" supstancama

Bilo šta što je uflekano zapaljivim supstancama poput benzina, ulja za motor ili kuvanje, razređiva boja treba držati dalje od mašine za veš, a posebno od one za sušenje. Visoka toplota mašine za sušenje veša može da dovede čak i do male eksplozije. Dobra ideja je da da fleke najpre tretirate pomoću sredstva za uklanjanje mrlja na bazi rastvarača i ostavite ga da odstoji bar 10 minuta. Kada miris sa fleke nestane, možete stvar ubaciti u mašinu.

5. Bilo šta od čipke i ručnog rada

Izuzetno fine komade garderobe koje sadrže tanku, kvalitetnu čipku, cirkone, perlice ili vez ne bi trebalo da ubacujete u mašinu, jer bi lako mogli da budu uništenu. Ovo posebno važi za sve one stvari na kojima su detalji lepljeni, a ne prišiveni, jer bi lepak mogao da oslabi u toku pranja. Najbolja opcija je ručno pranje ili hemijsko čišćenje (ukoliko na etiketi piše da je dozvoljeno).

6. Prevelike komade

Sve što morate da nagurate iz sve snage u mašinu - jednostavno ne stavljajte u nju. Ako u bubnju ne ostane dovoljno mesta da se predmet kreće i da prašak cirkuliše kroz bubanj, neće biti dobro opran, a može se desiti i da vam se mašina pokvari.

7. Bilo šta od vune, kašmira ili pliša

Ove delikatne tkanine nisu predviđane za veš mašinu - pranje na ovan način može da ih smanji i ishaba. Umesto toga, potopite ovakve stvari u lavor sa toplom vodom i blagim sredstvom za čišćenje, i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga isperite u hladnoj vodi, ali nežno, a potom i ocedite od viška vode.