PU Bijeljina: Smanjen broj krivičnih dijela

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina od januara do marta evidentirano je 249 krivičnih djela, što je manje za oko šest odsto nego u istom periodu lani, rečeno je danas na konferenciji za novinare u ovoj policijskoj upravi.

PU Bijeljina: Smanjen broj krivičnih dijela

Načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić rekao je da u tom periodu nije bilo krivičnih djela koja bi posljedicama izazvala veće uznemirenje javnosti i ocijenio da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, što potvrđuju statistički pokazatelji.

Ćosić je naveo da je od 249 evidentiranih krivičnih djela, 201 krivično djelo opšteg kriminala, 24 krivična djela privrednog kriminala, 17 krivičnih djela zloupotrebe opojnih droga i sedam krivičnih djela protiv bezbjednosti saobraćaja.

Okružnom tužilaštvu Bijeljina je u tom periodu podnesen izvještaj zbog izvršenog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a po Krivičnom zakonu SFRJ.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Darko Kovrlija rekao je da je nadležnim tužilaštvima podneseno 238 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 211 lica od čega su 33 lica povratnici u izvršenju krivičnih djela, a 12 maloljetnici.

"Kada je riječ o djelima iz oblasti opšteg kriminaliteta ukupno ih je bilo 200 što je manje za oko četiri odsto, a nadležnim tužilaštvima je podneseno 198 izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv 163 lica. Koeficijent ukupne rasvijetljenosti ovih krivičnih djela je 70 odsto", naveo je Kovrlija.

Govoreći o privrednom kriminalu, Kovrlija kaže da su u periodu januar-mart otkrivena 24 krivična djela, a ukupna materijalna šteta iznosi 2.308.000 KM. Prema njegovim riječima, u oblasti zloupotrebe opojnih droga, u periodu januar-mart, otkriveno je 17 krivičnih djela, a podneseno je 13 izvještaja protiv 13 lica.

Načelnik Sektora policije Stjepan Terzić istakao je da je periodu januar-mart 2018. godine evidentirano 129 narušavanja javnog reda i mira, a ukupno evidentiranih prekršaja je 165.

Terzić kaže da je od ovog broja 107 lica sankcionisano izdavanjem prekršajnog naloga i 29 lica podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu - odjeljenje za prekršaje.

"Prekršaje je počinilo 155 lica, među kojima je 45 povratnika i sedam maloljetnika", naveo je Terzić.

Prema njegovim riječima, u strukturi počinjenih prekršaja javnog reda i mira najbrojnije su tuča i fizički napad 68, svađa, vika, vriska i nepristojno ponašanje 36, a vrijeđanje drugog lica 15 slučajeva.

Inspektor za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević naglasio je da se u izvještajnom periodu dogodilo 245 saobraćajnih nezgoda od čega sa poginulim licima tri nesreće, devet nezgoda sa teško povrijeđenim licima, 38 nezgoda sa lakše povrijeđenim licima i 195 saobraćajne nezgoda sa materijalnom štetom.

On ukazuje da je najčešći uzrok ovih saobraćajnih nezgoda nepropisno izvođenje radnje sa vozilom u saobraćaju i neprilagođena brzina uslovima i stanju puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA