Udvostručen broj maloljetnika u sukobu sa zakonom

Broj maloljetnika u sukobu sa zakonom ili sa asocijalnim oblicima ponašanja udvostručen je u Bijeljini u 2017. godini, navodi se u izvještaju Centra za socijalni rad koji će 27. aprila biti razmatran u Skupštini grada.

Udvostručen broj maloljetnika u sukobu sa zakonom

"U odnosu na prethodne godine, pokazatelji upozoravaju da se problem maloljetničke delinkvencije ponovo pojavljuje sa najrazličitijom fenomenološkom slikom, a u 2017. godini Centar za socijalni rad Bijeljina registrovao je 175 maloljetnika sa različitim oblicima devijantnog ponašanja", ističu stručnjaci.

U sukobu sa zakom prošle je godine bilo 75 maloljetnika, u 2016. godini njih 34, a dvostruko je veći i broj djece sa asocijalnim oblicima ponašanja, od 42 u 2016. godini, do više od 100 maloljetnika u prošloj godini.

U izvještaju se precizira da je u prošloj godini 25 maloljetnika počinilo četiri razbojništva, osam krađa, pet teških krađa, dva krivična djela nanošenja lakih telesnih povreda, jedan slučaj polnog nasilja, dva krivična djela nasilja u porodici, jedan napad na službeno lice, izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanje javnog saobraćaja.

Navodi se da je 50 maloljetnika izvršilo prekršaje iz Zakona o javnom redu i miru i Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Izrečeno je ukupno 79 vaspitnih mjera, od čega su 33 sudska ukora, jedna uslovna osuda, jedno upućivanje u maloljetnički zatvor, pet mjera pojačanog nadzora roditelja, 12 vaspitnih mjera pojačanog nadzora organa starateljstva, jedna mjera upućivanja u vaspitno popravni dom i 18 naredbi o nepokretanju postupka.

Kroz Dnevni centar za djecu u riziku u toku 2017. godine prošlo je 75 djece iz različitih kategorija sa društveno neprihvatljivim ponašanjem, sklona skitnji, djeca ometena porodičnim prilikama, sa problemima u vaspitno obrazovnom procesu, djeca sa problemima u adaptaciji na socijalnu sredinu i sa različitim problemima ličnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA