Dnevno proizvedu 2.500 ljekovitih jaja

Semberac Milan Mikić na svom imanju u Velikoj Obarskoj kod Bijeljine uzgaja japanske prepelice, a trenutno ima 4.000 ovih neobičnih ptica, koje dnevno proizvodu oko 2.500 jaja.

Dnevno proizvedu 2.500 ljekovitih jaja
Ovom poslu nesebično se posvećuje već čitavu deceniju, zahvaljujući čemu je postigao zavidne rezultate.

- Najveći sam proizvođač japanskih prepelica u BiH, a veliki broj domaćinstava zahvaljujući meni ušao je u proizvodnju prepelica, isključivo zbog ljekovitosti jaja - kaže Mikić. Posao je zahtjevan, ali ovaj vrijedni semberski poljoprivrednik ima provjeren recept.

- Ukrštanje, kvalitetne ženke, ishrana, čista voda i zeleniš su samo neki od preduslova koji se moraju ispoštovati - priča Mikić.

Jato podmlađuje dva puta godišnje, a jednom mjesečno iz inkubatora dobija leglo od oko 2.000 prepelica. Plan mu je da proširi farmu i da uzgaja 10.000 prepelica.

- Planiram da postavim nove kaveze, automatsko pojenje i da nastavim da se usavršavam i modernizujem - kaže Mikić i ističe da je uzgajanje prepelica lijep posao koji ima svoju misiju, a to je ljekovitost.

Od novembra do maja jaja prepelice su najtraženija, a građani su dobro upoznati sa njihovim blagodetima.

- Ova jaja su izuzetno ljekovita. Najbolja su za jačanje imuniteta. Svako bi trebalo da preventivno ujutro popije tri komada - rekao je Mikić i naglasio da su veoma djelotvorna i kod anemije, bronhitisa i astme.

Kako kaže, prepeličja jaja su i hrana i lijek, u šta se nebrojeno puta uvjerio na ličnom primjeru.

- Ova jaja se mogu koristiti u manjim količinama u odnosu na kokošija jer imaju veći procenat vitamina i kalorija - savjetuje Milan. Zanimljivo je, ističe, da se prepelice moraju hraniti u tačno predviđeno vrijeme.

- Ukoliko se samo jedna vrsta hrane ne da u tačno vrijeme ili se promijeni samo jedna komponenta hrane koja se inače daje prepelicama, dođe do blokade sistema za nošenje i smanjuje se broj jaja - veli ovaj domaćin.

Otkriva da ova vrsta ptica ima još neke specifičnosti.

- Recimo, kada upalim ventilator čuje se cvrkut i pjevanje jer im je zvuk ventilatora zamjena za prirodno stanje. Ptice mogu da predosjete dolazak vjetra i kiše - kaže Milan.

Veli i da ga obavještavaju i o kretanju na farmi.

- Obavezno me obavijeste kada moj sin dođe kući - u šali kaže Milan, čija je želja da njegov sin i snaha nastave ovaj porodični posao.

Ishrana

Mikić navodi da ishrana prepelica nije zahtjevna.

- Uglavnom se hrane djetelinom, pšenicom, ječmom i kukuruzom. Sve je zdravo - kaže on i dodaje da dva puta sedmično u ishranu uključuje i jabukovo sirće, koje takođe sam proizvodi a koje, ističe, pospješuje varenje i "ubija" sve vrste bakterija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA