U Bijeljini postavljen makroogled kukuruza sa 65 vrsta hibrida

U Bijeljini je postavljen makroogled kukuruza sa 65 vrsta hibrida. Tokom vegetacije ogled će pratiti eksperti iz ove oblasti.

U Bijeljini postavljen makroogled kukuruza sa 65 vrsta hibrida

Ove godine ispoštovan je optimalan rok za sjetvu kukuruza koji je od 10. do 30. aprila, a na oglednom polju površine tri hektara zasijano je 65 hibrida osam sjemenskih kuća.

Svrha postavljanja ogleda je da se hibridi različitih selekcijskih kuća i različitih dužina vegetacije ispitaju u agroekološkim uslovima Semberije.

"Ove godine optimalan rok je ispoštovan. Imali smo povoljne uslove vlažnosti, povoljne uslove temperature, a rezultat svega toga je da imamo parcele gdje kukuruz niče, koji ima dva lista i početak trećeg lista. Ipak vremenski usklovi su bili povoljni", rekao je Dragan Zarić, viši stručni saradnik u Ministarstvu poljoprivrede Srpske.

Na ovom oglednom polju urađene su sve agrotehničke mjere obrade zemljišta, osnovno đubrenje, a nakon toga biće obavljena zaštita kukuruza.

"Postoje dva sistema zaštite kukuruza od korova, a prvi je da se herbicidi primjenjuju odmah nakon sjetve, a prije nicanja, što u ovom trenutku ovdje nije preporučljivo jer su velike temperature, zemljište je suvo i nema unosa herbicida u one slojeve u kojima treba on da ispolji svoje dejstvo", pojašnjava Aleksandar Majkić, viši stručni saradnik za oglede u Ministarstvu poljoprivrede Srpske.

Tokom vegetacije ogled će pratiti stručna lica, a krajem vegetacije planirano je organizovanje manifestacije "Dani polja", na kojoj će poljoprivredni proizvođači imati priliku da hibride kukuruza vide na jednom mjestu i uporede osobine koje ih interesuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI