Protivzakonito zahtijevanje uvjerenja o nekažnjavanju

  • BiH
  • 10. Nov 2011.

Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH upozorila je da je protivzakonito zahtijevanje od kandidata da dostave uvjerenja o nekažnjavanju u toku konkursne procedure, budući da je u BiH zakonski propisano na koji način se pribavljaju ovakvi podaci.

Protivzakonito zahtijevanje uvjerenja o nekažnjavanju

Iz Agencije je saopšteno da je u posljednje vrijeme obrađivala više predmeta po prigovoru kandidata koji učestvuju u konkursnim procedurama i po službenoj dužnosti u vezi sa zahtijevanjem da kandidati, koji se prijavljuju na konkurs, dostave uvjerenja o nekažnjavanju.

Zakon o krivičnom postupku BiH i krivični zakon entiteta i Brčko distrikta sadrže odredbe da "niko nema pravo da traži od građanina da podnese dokaz o svojoj osuđivanosti odnosno neosuđivanosti" kao i odredbe da državni organi i pravna lica, kada za to postoji opravdan pravni osnov, po službenoj dužnosti, pribavljaju podatke iz krivične evidencije".

"Zahtijevanje da kandidati dostave i uvjerenja o zdravstvenoj sposobnosti prije nego postane izvjesno koji je od prijavljenih kandidata izabran suprotno je principu mjere i obima u odnosu na svrhu obrade tog podatka. Prikupljanje podataka o zdravstvenoj sposobnosti od svih kandidata, koji se prijavljuju na konkurs, predstavlja bespravno uplitanje u njihovu privatnost zato što je sasvim izvjesno da svi prijavljeni neće biti i izabrani za određeno radno mjesto", navodi se u saopštenju.

Iz Agencije ističu da u svakom raspisanom konkursu treba razlikovati uslove koje kandidat treba da ispuni od dokumentacije koju treba da priloži. Podaci o krivičnim presudama i o zdravstvenom stanju spadaju u posebne kategorije ličnih podataka i njihova obrada, koja nije u skladu sa navedenim zakonima i osnovnim principima obrade ličnih podataka, sa aspekta Zakona o zaštiti ličnih podataka predstavlja prekršaj za koji može biti izrečena novčana kazna.

Novčane kazne za prekršaj u slučaju protivpravne obrade posebne kategorije ličnih podataka iznose od 50.000 do 100.00 KM za kontrolora, za odgovorno lice u iznosu od 1.000 do 15.000 KM, a za zaposleno lice u iznosu od 500 do 10.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    9°C
  • 05:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

188 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI