Japan: Zaustaviti curenje

Japanska vlada poručila je danas kompaniji TEPKO, koja upravlja nuklearnom elektranom Fukušima, da što pre zaustavi isticanje radioaktivnih materija u okean.

Japan: Zaustaviti curenje

Ekipe u havarisanom postrojenju nastoje da korišćenjem kontrasta utvrde izvor isticanja radioaktivne vode.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

"Treba što pre da zaustavimo širenje kontaminirane vode u okean. Odlučno tražimo od Tokijske elektroenergetske kompanije da brzo deluje", izjavio je glavni sekretar kabineta Jukio Edano na konferenciji za novinare. Edano je upozorio da će akumuliranje radioaktivnih materija zbog njihovog isticanja, koje se nastavlja iako se ulažu napori da se zaustavi, "imati veliki uticaj na okean", javio je AP.

Zvaničnici su juče upozorili da bi stabilizovanje nuklearne krize, prouzrokovane zemljotresom i cunamijem 11. marta, moglo da potraje nekoliko meseci.

Nakon što su tokom vikenda propali napori da se isticanje radioaktivnih materija kroz pukotinu u betonskoj jami reaktora 2 spreči ulivanjem betona, a zatim mešavinom polimera, inženjeni u Fukušimi danas u tunel koji vodi iz ovog reaktora postavljaju belu supstancu u prahu kako bi utvrdili da li se na ovom mestu nalazi izvor iz kojeg curi kontaminirana voda.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

TEPKO, pored toga, planira da u more postavi neku vrstu zavese kako bi sprečio dalje širenje radioaktivne vode, ali još nije odlučeno koji bi se materijal upotrebio.

Od početka havarije u ovom postrojenju, kompanija TEPCO se danonoćno bori da ponovo osposobi sisteme za hlađenje reaktorskih jezgara kako bi sprečila topljenje pregrejanih šipki sa nuklearnim gorivom.

Ispuštanje radiokativne vode u okean

Japan planira da ispusti 11.500 tona radioaktivne vode u more kao bi oslobodio prostor za odlaganje u svojoj oštećenoj nuklearnoj centrali za vodu koja je još većeg stepena kontaminiranosti, saopštio je danas predstavnik elektrane.

Portparol elektrokompanije TEPCO, koja upravlja oštećenom nuklearnom centralom Fukušima Daići, rekao je da je voda koja će biti ispuštena u more samo slabo ozračena, preneo je AFP.

"Nemamo drugog izbora nego da ispustimo vodu sa slabim radioaktivnim materijalom u okean, kao sigurnosnu meru", rekao je i vladin predstavnik Jukio Edano na konferenciji za štampu koju je prenosila televizija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA