Dodik se žalio na Incka Savetu bezbednosti

Predsednik Republike Srpske uputio je pismo SB UN, u kojem je optužio visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nastavlja s "paušalnim optuživanjem RS za navodno postupanje mimo Dejtonskog sporazuma".

Dodik se žalio na Incka Savetu bezbednosti

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pismo Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, u kojem je optužio visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nastavlja s "paušalnim i neargumentovanim optuživanjem RS za navodno postupanje mimo Dejtonskog sporazuma".

Dodik smatra da je došlo "krajnje vreme da visoki predstavnik prestane da se meša u dnevnopolitičke teme, koje su u svakom društvu isključivo unutrašnje".

Pismo koje je Dodik uputio UN objavljeno je na njegovoj internet stranici, a u njimu se, između ostalog, tvrdi da je cilj Inckovog izveštaja o stanju u BiH da se "održi predstava o neophodnosti prisustva visokog predstavnika u svim pitanjima od značaja u BiH, bilo da se ona tiču primene Dejtonskog sporazuma ili je reč o tekućim pitanjima od isključivo lokalnog značaja i u potpunosti u nadležnosti domaćih struktura", prenela je Fena.

Dodik optužuje Incka "za pristranost s ciljem da dovede u zabludu, kao i da opet ne nudi ni jedan konkretan primer kršenja Dejtonskog sporazuma, ali ga to ne sprečava da te teške optužbe iznese na više mesta u svom izveštaju".

"Meni je odavno jasno da visoki predstavnik u nedostatku stvarnog posla koji mu je dat aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, a koji se tiče nadziranja primene Dejtonskog sporazuma, pokušava da se uplete u lokalna pitanja i da se de fakto ponaša kao jedna od strana u BiH", rekao je Dodik.

On takođe smatra da se Incko meša u životna, politička, ekonomska i finansijska pitanja BiH.

"Da li BiH može da bude tretirana kao suverena i nezavisna zemlja ukoliko međunarodni predstavnik polaže prava da se upliće u pitanja formiranja organa vlasti, usaglašavanja budžeta i raspodele prihoda od indirektnih poreza", pita se Dodik.

On tvrdi da se RS bori za pravednu rapodelu poreznih prihoda između različitih nivoa vlasti, i navodi da RS ne osporava nadležnosti BiH niti ruši sistem indirektnih poreza, ali insistira na politici "čistih računa".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

13°

  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    8°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

90 cm

Promjena: -2cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI