BiH ostale dvije sedmice za povratak na pravi put

  • BiH
  • 11. Nov 2011.

Politički direktor u Ministarstvu spoljnih poslova Velike Britanije, ser Džefri Adams, poručio je da Bosna i Hercegovina ima manje od dvije sedmice da učini ono što je neophodno kako bi proces priključenja Evropskoj uniji i NATO-u vratila na pravi put.

BiH ostale dvije sedmice za povratak na pravi put

"Izvještaj o napretku koji je nedavno objavila EU pokazao je da je BiH izgubila jednu godinu, dok je ostatak regiona napredovao ka eventualnom članstvu. Bez hitnog djelovanja BiH riskira dalje zaostajanje za svojim susjedima", kazao je Adams koji je doputovao u Sarajevo gdje će danas imati niz susreta sa visokim funkcionerima BiH.

On je u intervjuu "Dnevnom avazu" rekao da britanska vlada nastavlja da daje veliki značaj stabilnosti i bezbjednosti zapadnog Balkana i da je njegova posjeta upravo odraz toga. Adams je ocijenio da neformiranje nove vlasti na državnom nivou i nedostatak aktivnosti na pitanjima ključnim za napredak ka članstvu u EU i NATO nanose štetu BiH.

"S entuzijazmom i aktivno zagovaramo proširenje Evropske unije za sve zemlje regiona, uključujući i BiH. To znači jasno razumijevanje šta vlade u regionu moraju učiniti kako bi ispunile uslove za članstvo i pružanje praktične podrške tim vladama u njihovom radu na ispunjavanju ovih uslova", kazao je Adams.

"To podrazumijeva slanje jasne poruke da smo spremni djelovati ako bude bilo kakve prijetnje od novog sukoba bilo gdje u regionu", kazao je on.

Adams je rekao i da Velika Britanija smata da njen zadatak nije da odredi kako tačno treba da izgleda budući ustavni poredak BiH. "Smatramo da je to pitanje o kome treba da se dogovore izabrani politički lideri u BiH. To podrazumijeva uspostavljanje sistema putem kojeg će se sarađivati sa EU, kako bi se interesi vaših građana efikasno i brzo ostvarili. Bez ove vrste koherentnosti, proces pristupanja BiH jednostavno neće napredovati", poručio je Adams u intervjuu "Dnevnom avazu".

On je rekao da je Velika Britanija bila zabrinuta zbog terorističkog napada 28. oktobra na zgradu ambasade SAD u Sarajevu, kao da je taj događaj bio podsjetnik zajedničke prijetnje sa kojom se suočavamo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA