Kazahstan: Novi-stari predsednik

Nursultan Nazarbajev, predsednik Kazahstana, pobednik je predsedničkih izbora održanih tokom vikenda, na kojima, kako se tvrdi, nije bilo neregularnosti.

Kazahstan: Novi-stari predsednik

Za Nazarbajeva je, na osnovu preliminarnih rezultata, glasalo 95,5 odsto građana koji su izašlih, saopštio je šef Centralne izborne komisije Kvandik Turgankulov.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Prema njegovim rečima, na glasačka mesta izašlo je blizu 90 odsto upisanih birača.

"Rezultati su preliminarni, s obzirom da smo tek počeli da dobijamo izveštaje o glasanju od lokalnih izbornih komisija", izjavio je šef Centralne izborne komisije.

Svaki od tri nominalno opoziciona kandidata dobio je, prema sadašnjim podacima, manje od dva odsto glasova, a pravi opozicioni političari nisu želeli da učestvuju na izborima koje opisuju kao farsu.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

Izborna pobeda Nursultana Nazarbajeva uprljana je, međutim, tvrdnjama da su studenti primoravani da glasaju, kao i indikacijama da su podaci o izlaznosti građana prenaduvani.

Nazarbajev je na čelu Kazahstana još od 1980-ih, kada je ta zemlja bila deo Sovjetskog Saveza. Očekivalo se će on ubedljivo pobediti i na ovim izborima, ali su razmere uspeha i izlaznosti ipak bile šok za mnoge posmatrače.

Vlasti Kazahstana imale su grdne muke da dokažu kako su ovo bili najregularniji izbori u istoriji ove azijske zemlje, u kojoj, prema izveštajima nezavisnih međunarodnih posmatrača, nikada nije bilo slobodnih i poštenih izbora.

Nazarbajev je sinoć izjavio, nakon što je ubacio sopstveni glasački listić u kutiju, da su svi kandidati imali pođednak pristup medijima i da su, shodno tome, mogli da prenesu svoje poruke glasačkom telu.

Međutim, na ogromnoj većini predizbornih postera bilo je lice Nazarbajeva, a vesti o njemu su, kao i obično, dominirale izveštajima na državnoj televiziji. OEBS, koji je pratio izbore, žalio se na nedostatak transparentnosti.

Sva tri opoziciona kandidata otvoreno su izrazili podršku Nazarbajevu a jedan je čak rekao da je glasao za njega.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA