Argentinski biznismen u bunkerima čuva milijarde dolara u bitkoinima

Argentinski biznismen Vences Kasares, putem svoje startap firme “Ksapo”, u posebnim “bunkerima”, računajući i jedan vojni u Švajcarskoj, čuva desetak milijardi dolara u bitkoinima, koji pripadaju klijenatima sa svih strana svijeta.

HighTech
Iza teških vrata i betonskih tunela skrivaju se kompjuterski serveri u kojima se nalazi "ključ" velikog digitalnog bogatstva.

Kaseres je uvjerio milijardere i milionere iz Silicijumske doline da je bitkoin valuta budućnosti koja im je potrebna, a da je najbolji čovjek za njeno čuvanje - upravo on.

Nije moguće precizno odrediti pravu vrijednost pohranjenih bitkoina, s obzirom na to da cijena te kriptovalute varira.

Stručnjaci navode da se u rukama milijardera i milionera nalazi sedam odsto svjetskog tržišta bitkoina.

To je izuzetan podatak za Kaseresovu kompaniju, osnovanu prije samo četiri godine, jer ona, prema tim procjenama, ima više depozita od čak 98 odsto /od 5.670/ banaka u SAD.

Kaseresovu kompaniju nadgleda finansijski servis "Standards asosijejšn", koja provjerava članove kako bi saznala odgovaraju li njihovim strogim pravilima protiv pranja novca, navode finansijski portali.

Na listi onih koji su klijenti ili podržavaju Kaseresove "bitkoin bunkere" nalazi se i "Linkedin", na čelu sa Ridom Hofmanom, te bivši Vol strit trgovac Majk Novogracki, koji trenutno radi na osnivanju svoje trgovačke banke kriptovaluta.

Finansijski stručnjaci procjenjuju da kriptovalute trenutno vrijede 707 milijardi dolara.