Ulaganje u nauku je ulaganje u budućnost

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske /RS/ Jasmin Komić izjavio je danas da je Srpska trenutno u fazi usvajanja zakonskih rješenja kojima treba da bude omogućen razvoj nauke, jer je ulaganje u nauku ulaganje u budućnost.

Ulaganje u nauku je ulaganje u budućnost

"Ulaganje u nauku je najbolje ulaganje u budućnost, za one koji će se njome baviti. To je jedna od najznačajnijih stavki razvoja RS. Znanje je poseban segment, ne samo u smislu obrazovanja, nego onog što se zove naučno-istraživački proces", rekao je Komić nakon što je u Bijeljini, zajedno sa načelnikom ove opštine Mićom Mićićem otvorio Festival nauke RS, četvrti po redu.

On je napomenuo da su u Ministarstvu nauke i tehnologije i Vladi RS svjesni značaja naučnoistraživačke djelatnosti. "U fazi smo usvajanja zakonskih rješenja kojima treba da omogućimo razvoj ove djelatnosti. Nadam se da ćemo na tome raditi sve više i više. Neki projekti koje mi već sada radimo podstiču mlade ljude da se bave naučno-istraživačkim radom", rekao je Komić.

On je istakao da je od svega najvažnije da se mladi bave naukom, te da su nastojanja Ministarstva da se nauka svima približi. "Ovim festivalom htjeli smo da demistifikujemo nauku koja je zatvorena u laboratorijama, publikacijama i jednostavno je odnarodovana. Festival treba da doprinese da se stvori još veći interes za naučno-istaživačku djelatnost, posebno kod mladih ljudi", naglasio je Komić

.Na Festivalu na kome se predstavilo devet fakulteta iz Banjaluke, Bijeljine, Zvornika i Kotor Varoši postavljena su kompleksna pitanja savremenog života - može li se putovati kroz vrijeme, ima li lijeka za sidu, koliko će još dugo sijati sunce i slično.

Festival nauke ima dva dijela od kojih će se u prvom obavljati prezentacija, demonstracija i promocija nekih eksperimenata, dok će drugi dio biti završnica u Banjaluci 17. novembra. "Tada ćemo dodijeliti nagrade za najbolji naučni časopis, najboljeg naučnika, istraživača, instituciju sa najviše objavljenih naučnih radova i druge", najavio je Komić.

Načelnik opštine Bijeljina Mićo Mićić rekao je, nakon otvaranja Festivala, na kome su predstavljene zanimljive demonstracije visokoškolskih ustanova Srpske, da je posebno zadovoljan što je Bijeljina jedan od šest u RS u kome se podržava Festival nauke.

"Bijeljina to zaslužuje, jer je ovo grad koji podržava nauku, naučna dostignuća, oobrazovanje. Bijeljina je drugi grad po veličini, a ako ne i prvi po ulaganju u nauku, u obrazovanje i grad koji ima više od 8.000 studenata", rekao je Mićić dodajući da je Administrativna sužba spremna da potpomaže nauku i znanje koji su preduslov sakog društva i svake lokalne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    14°C
  • 20:00

    12°C
  • 23:00

    9°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

161 cm

Promjena: -7cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 13:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI