Narodna biblioteka "Filip Višnjić" preporučuje...

Svi oni uporni, ali ne dovoljno uporni da bi savladali jedan od najinventivnijih romana svjetske književnosti "Uliks" Džejmsa Džojsa, svojevrsnu pripremu naći će u romanu Dejvida Lodža koji vam danas preporučujemo!

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" preporučuje...

Britanski pisac nije mogao dati britanskiji naslov svom nepreobimnom romanu upravo, jer British Museum jeste jedna od metonimija kulturološke profilacije, ali skandal koji Britanija ne dopušta je propadanje kojim Lodž najavljuje naslovom veliku parodiju umjetnosti. Zato"Britanski muzej propada" u sebi ima za protonistu junaka koji je a priori propali junak.

Otac dvoje djece, postdiplomac, podstanar, bez bližih izgleda za bilo kakvo razrješenje na ma kom životnom polju, u jednom 'radnom' danu u čitaonici Britanskog muzeja, dotiče kroz mnoštvo parodija gomilu intertekstualnih sprega, koje postavljaju u prvi plan važna pitanja iz istorije katoličanstva, ali i stanje u intelektualnim krugovima.

Lodž ne preza od teme kontrole rađanja, koja ga je svojevremeno i lično potresala i ona je pokretač pritiska nad glavnim junakom, koji na momente biva toliko osamljen i nemoćan, na momente marionetski oblikovan, te naposljetku, ipak, neočekivano sposoban da se izbori sa svim što ga okružuje. Valerijevski bljesak nastaje u završnici, kada nas iznenađuje monolog njegove supruge, blizak Moli Blum.

Razigrane rečenice sa reminiscencijama na grandiozna djela svjetske literature pod krovom Britanskog muzeja, zasigurno će ostaviti u vama neizbrisiv čitalački biljeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA