U Batkoviću preventivno ispitivanje balkanske endemske nefropatije

Dom zdravlja Bijeljina, u saradnji sa Vojno-medicinskom akademijom /VMA/ iz Beograda, organizovao je danas preventivno ispitivanje balkanske endemske nefropatije kojim je obuhvaćeno 150 stanovnika mjesne zajednice Batković.

U Batkoviću preventivno ispitivanje balkanske endemske nefropatije

Direktor Doma zdravlja u Bijeljini Srđan Mijatović pojasnio je da je riječ od drugoj fazi ispitivanja ove vrste bolesti na području mjesne zajednice Batković.

Nefrolog sa VMA, profesor Đoko Maksić rekao je da će danas ispitati oko 150 stanovnika mjesta Batković, podsjetivši da je u prvoj fazi ovog ispitivanja u maju pregledano oko 250 mještana.

Maksić je naveo da su tada, pri prvom pregledu urina, kod 40 stanovnika pronađene bjelančevine koje prevazilaze normalne vrijednosti.

On je naglasio da će kod bolesnika ispitati postoje li drugi elementi koji ukazuju na odmakle hronične bolesti bubrega, biće prekontrolisani svi markeri, koji će procijeniti snagu i rezervu njihove funkcije, i krvnu sliku, jer ova bolest dolazi sa malokrvnošću.

Sve nalaze nakon ispitivanja na VMA pacijenti će moći podići u Domu zdravlja u Bijeljini.

Na osnovu praćenja Internacionalnog dijaliznog centra Bijeljina, o zastupljenosti endemske nefropatije u Semberiji došlo se do zaključka da je incidenca i prevalenca bolesti ustaljena unazad više godina, da su žarišta ista, nema novih, da bolest ne jenjava i da manifestacija bolesti se pomjera ka starijim dobnim strukturama.

Endemska nefropatija je hronična, porodična bolest bubrega koja se javlja u pojedinim krajevima BiH, Srbije, Bugarske i Rumunije. Javlja se endemično pored rijeka Kolubare, Drine, Save i Morave, rijeke Iskar u Bugarskoj i pritoka Dunava u Rumuniji.

Bolest se uglavnom javlja kod poljoprivrednika, pri čemu se klinički ispoljava između 40 i 60 godina. Češće oboljevaju žene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    12°C
  • 02:00

    9°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

196 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI