Šta se zaista krije iza Putinovog buketa za Merkelovu

Čudno je da se u buketu koji je predsjednik Rusije Vladimir Putin poklonio njemačkoj kancelarki Angeli Merkel vidi nešto više od uobičajenog pristojnog ponašanja koje se često koristi na sastancima i pregovorima, izjavio je za Sputnjik zamjenik predsjednika Udruženja ruskih diplomata Andrej Baklanov.

Šta se zaista krije iza Putinovog buketa za Merkelovu
Ranije je njemački tabloid "Bild" objavio članak čiji autor smatra da Putinov gest u Sočiju predstavlja "određeni signal". Novinar smatra da u ozbiljnim političkim krugovima nije uobičajeno da se poklanja cvijeće na sastanku, već je uobičajeno rukovanje.

"Bonton nalaže da kada se vodi sastanak sa ženom, individualno ili kada ona dolazi u okviru delegacije, ona dobija cvijeće prilikom posjete. To je toliko elementarni zahtjev da se, po pravilu, nigdje posebno ne naglašava i fotografije se ne objavljuju. Podrazumijeva da je to dio opšte prihvaćenog bontona i to je toliko uobičajeno da se o tome ni ne raspravlja. Zbog toga se stiče iluzija da se ovo rijetko dešava. Ne, ovo se dešava prilično često", naglasio je Baklanov koji je u periodu 2000-2005. godine bio ambasador Rusije u Saudijskoj Arabiji.

Prema riječima diplomate, ovakav članak je dokaz "nekompetentnosti" novinara i "povećanog stepena revolta".

"Ovo je nepoznavanje osnove diplomatskog bontona. To je nekompetentan članak koji još jednom svjedoči o tome s kim imamo posla. Prije dvadeset godina takav članak ne bi dozvolio nijedan urednik", naglasio je Baklanov.

Putin se u petak sastao sa Merkelovom u Sočiju. Ruski predsjednik je izjavio da je razgovor bio značajan i pravovremen. Njemačka kancelarka je rekla da je održavanje dobrih odnosa sa Rusijom dio strateških interesa Njemačke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA