Cvijanović: BiH nema institucije i mehanizme da rješava probleme

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Bijeljini na otvaranju regionalne konferencije o terorizmu i migrantskoj krizi da je jako nezadovoljna postupanjem institucija na nivou BiH kada je u pitanju ovaj i svaki drugi problem za koji su one nadležne.

Cvijanović: BiH nema institucije i mehanizme da rješava probleme

"Ova zemlja nema ni institucije ni mehanizme na nivou BiH da odgovori nijednom problemu", ocijenila je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je to pokazala trenutna situacija sa migrantskom krizom u BiH. "Jedna mala kriza koja se odnosi na dvije ili tri stotine migranata u stanju je da pokrene cijeli mehanizam svađanja, prepucavanja, podnošenja krivičnih prijava, neslaganja različitih nivoa vlasti i još grubih ili teških stvari", rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, to je razlog više da Republika Srpska njeguje i jača Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/.

"To je jedina uniformisana snaga Republike Srpske. Mi smo ga niz godina jačali, kadrovno i organizaciono, obezbjeđujući opremu, vozila, naoružanje, uniforme. To ćemo raditi i ubuduće, spemajući MUP za ono što jesu savremeni izazovi i prijetnje", istakla je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila očekivanje da će i regionalna konferencija u Bijeljini dati doprinos zajedničkom cilju - da se prepoznaju izazovi i rješavaju problemi onda kada se oni dogode.

U uvodnom obraćanju, Cvijanovićeva je istakla da je izuzetno važno da se na svaki način, uključujući i konferencije ovog tipa, traže zajednički odgovori na probleme koji su zajedničiki, isti ili jednako opterećujući za sve zemlje u regionu, kao i globalno.

"Smatram da je to kao u medicini, na bezbjednosne izazove možete reagovati tako što ćete ih na vrijeme prepoznati i na neki način pokušati neutralisati, a onda kada se bolest razvije morate da dobro dijagnostikujete i znate šta se desilo, da možete da liječite, što je složen proces", navela je ona.

Cvijanovićeva je izrazila podršku svim naporima koji doprinose rješavanju savremenih bezbjednosnih izazova.

"Ne govorim samo o terorizmu koji jeste definitivno jedna od globalnih, ozbiljnih prijetnji, ali sada nas brine i činjenica da imamo toliki broj ilegalnih, nezakonitih ulazaka /u BiH/", navela je ona. Cvijanovićeva je upitala kako je moguć toliki broj nezakonitih prelazaka granice, ulazaka u neku zemlju i boravka, a da društvo i zajednica ne znaju ništa, ni koliko će ti ljudi boraviti, ni šta je konačno njihova namjera.

"Bez obzira što ste opredijeljeni da se ponašate na način koji će odgovoriti nekim humanitarnim potrebama onih koji su došli, vi kao društvo ne znate ništa, ni odakle su oni zaista došli, ni kako će i gdje uopšte otići sa vaše teritorije, a da ne govorim o svim onim bezbjednosnim i medicinskim izazovima koje takva situacija nosi", ocijenila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Vlade Republike Srpske je poručila da je vrijeme da se u BiH "pogleda istini u oči".

"Mi moramo pogledati istini u oči, nema više da se stvari guraju pod tepih i da se pravimo slijepi, nevješti ili nesposobni da razumijemo da je to veliki problem", smatra Cvijanovićeva.

U Etno-selu "Stanišići" u Bijeljini danas je počela trodnevna konferencija pod nazivom "Regionalna saradnja u suzbijanju prekograničnog kriminala: Savremeni izazovi terorizma i migrantske krize" na kojoj učestvuju stručnjaci iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, kao i njemačke fondacije "Hans Zajdel".

Regionalnu konferenciju organizuju banjalučki Fakultet bezbjednosnih nauka, Kriminalističko-policijski Univerzitet iz Beograda i njemačka Fondacija "Hans Zajdel".

Dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić najavio je da će na konferenciji biti riječi o migrantskoj krizi, preventivnom djelovanju, o radikalizmu koji vodi ka terorizmu, o fenomenu uključenosti žena u terorističke akcije, kao i uticaju terorističkih napada na psihološko stanje djece

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA