Frizerska škola u Bijeljini, ponovo nakon 26 godina

Na osnovu zajedničke inicijative Gradske uprave, Privrednog savjeta, Zanatsko-preduzetničkog udruženja „Preduzetnik“, Sekcije frizera i kozmetičara grada Bijeljina i Aktiva direktora srednjih škola regije Bijeljina, a nakon dvije godine zajedničkih pokušaja i truda, Ministarsvo prosvjete i kulture RS je odobrilo upis jednog odjeljenja frizera u Poljoprivrednu i medicinsku školu u Bijeljini.

Frizerska škola u Bijeljini, ponovo nakon 26 godina

Naime, Gradsko zanatsko-preduzetničko udruženje „Preduzetnik" Bijeljina uputilo je 2017. godine inicijativu Gradskoj upravi za upis odjeljenja frizera u jednu od srednjih škola u Bijeljini. Frizerski saloni, njih 35 sa područja grada Bijeljina, potpisalo je peticiju uzimajući u obzir da svim frizerskim salonima nedostaju obučeni i stručni radnici kao i da su svi saloni spremni da obezbijede praktičnu nastavu za upisane učenike.

Grad Bijeljina - Odsjek za lokalni razvoj i evropske integracije već dvije godine realizuje projekat „Praktična nastava na radnom mjestu" u okviru programa „Prilika plus", kojeg podržava Vlada Švajcarske, a sprovodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća "RARS". U okviru tog projekta sprovedeno je istraživanje o potrebama preuzeća za nedostajućim zanimanjima i raspoloživim kapacitetima obrazovnih ustanova u cilju zadovoljavanja potreba tržišta u gradu Bijeljina i opštinama Lopare i Ugljevik. Na osnovu tog istraživanja utvrđeno je da je jedno od deficitarnih zanimanja potrebnih privredi i stručni profil „frizer", a da u okviru srednjih stručnih škola na prostoru regije Bijeljina ne postoji to zanimanje.

U toku je nastavak realizacije pomenutog Projekta u vidu osposobljavanja odraslih za stručno zanimanje frizer u Poljoprivrednoj i medicinskoj školi Bijeljina u toku kog je planirano besplatno osposobljavanje 20 odraslih i nabavka relevantne opreme za moderni kabinet praktične nastave za frizere, koji bi bio finansiran od strane Programa „Prilika Plus", a sufinansiran od strane grada Bijeljina.

Odjeljenje frizera u Bijeljini ne postoji još od 1996. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA