Političari blokirali gradnju puteva: Ne mogu da podjele 97 miliona KM od goriva

  • BiH
  • 23. May 2018.

Dio političara u BiH vrlo lako je postigao konsenzus da se građanima povećaju nameti na gorivo, ali ti isti političari od februara ne mogu da se dogovore o podjeli prikupljenog novca.

Političari blokirali gradnju puteva: Ne mogu da podjele 97 miliona KM od goriva
Taj novac, kako su nas uvjeravali političari koji su izglasali veće akcize na naftne derivate, treba da služi „Autoputevima RS" i „Autocestama FBiH" za gradnju autoputeva i za vraćanje kredita.

Dakle, od februara plaćamo gorivo skuplje za 0,18 maraka ali dobrobiti od toga i dalje nemamo. Samo smo za tri mjeseca, u februaru, martu i aprilu, prikupili 97 miliona maraka.

Odluku o raspodjeli ovih prihoda treba da donese Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH koji iz trećeg pokušaja nije postigao konsenzus.

- Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH nije usvojio odluku o raspodjeli prihoda od akciza na naftne derivate nakon što je 1. februara stupila na snagu izmena i dopuna seta zakona koji se odnose na akcize - kratko je saopšteno nakon sjednice UO.

- S obzirom na to da nije postignuta saglasnost, jer nije bilo konsenzusa ministara finansija ni o jednom od tri ponuđena prijedloga o raspodjeli od akciza, prikupljena sredstva će do daljnjeg biti na posebnom podračunu Centralne banke BiH - poručuju iz Upravnog odbora UIO BiH.

Ono što je zabrinjavajuće jeste da ne postoji nikakvo ograničenje u pogledu usvajanja odluke o raspodjeli novca, odnosno novac može unedogled da se „gomila" na računu ako UO ne bude mogao da se dogovori. U Upravnom odboru su entitetski ministri finansija i ministar finansija BiH, te tri člana iz reda eksperata.

Zapravo, Upravni odbor UIO već 9 godina ne može da donese konačnu odluku o raspodjeli ovog novca i stalno su donosili privremene odluke.

Tako je 90 odsto prikupljenog novca djeljeno tako što je Federacija BiH dobijala 59 odsto, Republika Srpska 39 odsto, Brčko distrikt 2 odsto.

Preostalih 10 odsto je išlo u rezervu koja je trebalo da služi za poravnanje kada se donese konačna odluka. Međutim, za gotovo deceniju nije donesena konačna odluka i stalno se novac dijelio po privremenim odlukama, uključujući i rezervu.

Sada predstavnici Federacije BiH neće ni da čuju da novac bude podjeljen čak ni po privremenim koeficijentima, jer smatraju da bi bili zakinuti.

Ranije je 0,10 KM po prodatoj litri goriva išlo u ove namjene, a sada 0,25 KM.

- Predstavnici FBiH smatraju da bi tako bili zakinuti jer sada na raspolaganju ima više novca i smatraju da im sleduje oko 63 odsto, a Republici Srpskoj 32 odsto. Međutim, predstavnici Srpske smatraju da je pravična podjela po privremenim koeficijentima - saznaje Srpskainfo.

Ministarstvo finansija RS nedavno je saopštilo da Vlada Federacije BiH nije saglasna sa dosadašnjim načinom raspodjele prihoda od putarine radi čega vrši pritisak da se izmijeni način raspodjele, što bi išlo na štetu Republike Srpske.

- Za članove UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH iz Republike Srpske, kao i za Vladu Srpske, prihvatljivi su materijali koji je dostavio predsjedavajući UO UIO BiH Vjekoslav Bevanda za 29. sednicu Upravnog odbora u vezi sa odlukom o raspodjeli prihoda od putarine i izvršenja presude Suda BiH po tužbi Republike Srpske, te smatramo da su postojali svi uslovi za donošenje odgovarajuće odluke - naveli su u Ministarstvu.

Kada je riječ o postizanju saglasnosti o oba pitanja, Ministarstvo finansija očekuje konstruktivan stav iz FBiH u UO UIO, kako se ne bi nastavila blokada sredstava namijenjenih za izgradnju puteva i auto-puteva.

Cijena cigareta ostaje ista

Upravni odbor UIO usvojio je informaciju Radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojem je predloženo uvođenje moratorijuma na dalje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine što bi trebalo da spriječi periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

Sačinjen je i Nacrt izmjena Zakona o akcizama koji je dostavljen UO UIO BiH. Razlog za ovo je taj što je došlo do pada prihoda od akciza na duvan i istovremenog rasta crnog tržišta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA