Rebalansom do budžetskog uvećanja od pet miliona maraka

Skupština grada Bijeljina usvojila je danas rebalans lokalnog budžeta koji je uvećan za pet miliona maraka kredita i iznosi 54,1 milion KM.

Rebalansom do budžetskog uvećanja od pet miliona maraka

Predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković rekao je novinarima da je u rebalans ukalkulisano i više od 600.000 maraka transfera resornog ministartva Republike Srpske za završetak nove školske zgrade u Bijeljini i 1,3 miliona planirane rente za gradsko građevinsko zemljište.

Šef opozicionog Kluba odbornika SNSD-a Nedeljko Ćorić ocijenio je da je zaduženost grada dostigla istorijski maksimum i kritikovao što se povećanje budžeta kreditom ne koristi za stvaranje nove vrijednosti, već isključivo za pokrivanje izborne kampanje, tako što će novi asfalt ili rasvjeta biti prikazani kao usjeh vladajuće stranke, a finansiraće se iz budžeta koji pune građani Bijeljine.

Gradskim vlastima je zamjerio što su pomoć penzionerima sveli na 5.000 KM i što su rebalansom dodatno smanjena ulaganja za socijalno ugrožene, za obrazovanje i kulturu.

Uprkos obećanju gradskih čelnika u rebalansu budžeta nije izdvojen novac za finansiranje 12 nezadovoljnih sportskih klubova u kojima trenira 2.000 djece u gradu, koji nisu dobili novac iz budžeta za finansiranje, a opozicija tvrdi da ovaj slučaj pokazuje zloupotrebe budžetskih sredstava i da je primjer trošenja po političkoj podobnosti.

Gradski menadžer Miloš Stevanović rekao je novinarima da će ovaj problem ipak biti riješen na drugi način i najavio da će ovi klubovi dobiti podršku iz budžeta na kraju takmičarske sezone, zavisno od iskazanih rezultata.

U Skupštini grada ponovo je pokrenuta procedura usvajanja regulacionog plana centra grada, urbanističkog i prostornog plana Bijeljine, koji su tri puta zaredom osporavani u sudovima.

Na kritiku opozicije da građani skupo plaćaju ovo padanje strateških planova, po 130.000 KM za svaki novi slučaj, gradski načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje Miladin Rakić odgovorio je da su troškovi nove procedure 70.000 KM, te istakao da se zahvaljujući regulacionom planu za centar grada u budžet već slilo sedam miliona maraka.

Odbornici su danas podržali izvještaje o radu gradskih preduzeća "Komunalac" i "Gradsko groblje", kao i izvještaj Doma zdravlja, koji je oštro kritikovao odbornik skupštinske većine iz Socijalističke partije Srđan Mijatović, ljekar u Hitnoj službi Doma zdravlja.

Uprkos činjenici da je Dom zdravlja pružio u prošloj godini dva miliona usluga i ostvario zaradu veću od 600.000 maraka, uz redovno isplaćene plate i doprinose za 400 radnika, Mijatović tvrdi da zdravstvenim radnicima u Bijeljini nedostaje potrošni materijal za rad i da Dom zdravlja godišnje gubi 10.000 pacijenata koji prelaze u privatne ambulante.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA