FOTO Čuvari tradicije i običaja Semberije

  • TURIZAM
  • 27. May 2018.

Udruženje "Beli anđeo" sa ponosom nosi prepoznatljivo ime, a požrtvovanim radom i višegodišnjim zalaganjem na svim značajnim događajima koja promovišu turizam, gastrokulturu i tradiciju, članice ovog udruženja uspjele su da od Udruženja naprave brend.

Da su ove žene zaista prvakinje u Etno kulturi, potvrdili su i predstavnici Međunarodnog turističkog saveza koji veoma poštuju rad udruženja „Beli anđeo", iz tih razloga naglašavaju njihovu, naročito, sposobnost ne samo da Evropi predstave srpsku tradiciju i običaje, nego i da tu Evropu privuku, u turističkom smislu, u naše krajeve.

Priča o osnivanju Udruženja „Beli anđeo", koje bi radilo na njegovanju i očuvanju tradicije starih zanata i običaja u okviru kućne radinosti i pripremanju tradicionalnih jela, pokrenuta je 2014. godine, sa vizijom da okupi žene Semberije i kroz njihove vještine i znanje čuva srpski identitet i tradiciju. Ime "Beli anđeo", kao da je bilo predodređeno za ovo udruženje, jer se predsjednica Radinka Todić vodila idejom da svoje udruženje nazove univerzalnim imenom koje je opštepoznato van granica naše zemlje.

 

Zanimljivo, da nije prošlo mnogo vremena, a dobar glas o njihovoj sposobnosti i darovitosti nadaleko se čuo i na taj način nije proslavilo samo članice Udruženja, nego i cijelu Semberiju, kao mjesto sa svim karakteristikama i mogućnostima za promovisanje gastro i etno turizma.

Podjednako, kao što na najbolji mogući način promovišu mjesto odakle dolaze, u istoj mjeri ovo udruženje je i dobar domaćin, kome vrlo rado dolaze gosti iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i Federacije BiH, jer ih oduševljava njihova energija sa kojom dočekuju i na domaćinski način ugoste, vrlo često i preko 500 gostiju, na mnogobrojnim događajima koja organizuju, poput, tradicionalnog Semberskog sijela koje se svake godine održava u Bijeljini.

Ovo udruženje svake godine učestvuje i na manifestaciji "Slava - fest", koje se održava u Beogradu, gdje na njihovom štandu budu prezentovani slavski običaji trpeza za posne i mrsne slave po kojima je srpski narod jedinstven u svijetu. glavni začin njihovih specijaliteta bude svakako ljubav prema onome što njihove ruke umiju i rade.

Oduševljenje sa kojim budu svugdje dočekane, važi i za samo upoznavanje članica ovog udruženja, jer niko ne može ostati ravnodušan na njihovu energiju i sposobnost da sve što osmisle, sa lakoćom, dobrom organizacijom i sa mnogo ljubavi to i realizuju.

Osim domaće gastrokulture, ove vrijedne i talentovane žene bave se i ručnim radinostima i na taj način čuvaju od zaborava stare zanate, koji su svojevremeno bili sastavni dio svakodnevnog života ovog podneblja.

Njihovi ručno rađeni ukrasni predmeti i bogata trpeza ukusnih specijaliteta proputuju od Beograda do Beča i uvijek budu odlikovani brojnim nagradama, ali najveću radost donosi im prezentacija domaćoj publici i njihovi pozitivni komentari, vodeći se time da ako te poštuju zemljaci, u istoj mjeri bićeš cijenjen i u gostima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA