"Lomljene kičme" radu na crno

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske /RS/ Petar Đokić najavio je "lomljene kičme" radu na crno, navodeći da u Srpskoj radi ne prijavljeno 80 000 ljudi zbog čega Republika gubi godišnje 16,6 miliona KM.

"Lomljene kičme" radu na crno

Đokić je naveo da se broj radnika na crno u prvom polugodištu ove godine povećao sa 4,5 na 6,5 odsto i da je najviše neprijavljenih u ugostiteljstvu, trgovini, turizmu, šumarstvu, građevinarstvu...

On je rekao da je Vlada RS zato odlučila da formira integrisanu inspekciju rada, koja objedinjava nadležnosti inspektora zaštite na radu i inspektora za radne odnose.

"Suština ovog projekta je jedan inspektor - jedno preduzeće", rekao je Đokić za "Politiku", navodeći da je s ciljem suzbijanja rada na crno Inspektorat RS uspostavio sistem razmjene podataka sa Poreskom upravom, a priprema se i zajednička kontrola preduzeća.

On je naveo da je cilj da se pojačanim inspekcijskim radom poslodavci obavežu da poštuju zakon i plaćaju poreze i doprinose.

Đokić je najavio da će Vlada RS uskoro imati posebnu sjednicu na kojoj će raspravljati i utvrditi dalje konkretne aktivnosti sprovođenja inspekcijskih pojačanih mjera, kako bi se dodatno zaštitili interesi Srpske i spriječila šteta od odnih koji nezakonito posluju.

Ministar pravde RS Džerard Selman smatra da je, s obzirom na to da se rad na crno povećava, došlo vrijeme da se protiv poslodavaca koji zapošljavaju radnike na crno, osim prekršajne, podnose i krivične prijave.

"To bi bio dodatni pritisak na sve poslodavce da zakonito i odgovorno izvršavaju svoje obaveze prema državi i radnicima i da, u slučajevima kada to ne čine, treba da budu sankcionisani. Uvjeren sam da bi ovakva praksa značajno doprinijela eliminisanju rada na crno", rekao je Selman za "Politiku".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 20:00

    14°C
  • 23:00

    13°C
  • 02:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

103 cm

Promjena: -3cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 26. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI