Tri ponude stigle, Turci nude za šećeranu najviše

Tri ponude stigle su za sada za Fabriku šećera Bijeljina u stečaju, a riječ je o kupcima koji su i do sada bili zainteresovani za nekadašnjeg giganta.

Tri ponude stigle, Turci nude za šećeranu najviše
Javni oglas za prodaju "Šećerane" objavljen je 15. maja ove godine. Stečajni upravnik "Šećerane" Nebojša Matić kaže da su pristigle tri validne ponude i da su ih dostavili turska kompanija "Soltist", vijetnamski "Sisivan" i Goran Vajkić iz Banjaluke. Turci su spremni da plate 5,1 milion evra, Vijetnamci nude 100.000 evra manje, dok je Vajkić ponudio 6,75 miliona KM.

- Prednost će imati kupci koji ponude najveći iznos namirenja povjerilaca, čija su potraživanja oko 16 miliona maraka, te oni koji pokažu spremnost za revitalizaciju fabrike i nastavak proizvodnje - kaže Matić.

On je istakao da je turska kompanija navela da bi ponuđeni iznos, praćen bankarskom garancijom, uplatila u tri rate.

- O eventualnom pokretanju proizvodnje predstavnici "Soltista" se nisu htjeli izjašnjavati sve dok se ne uvjere da je to i tehnološki izvodljivo. Ukoliko procijene da je to moguće, oni su spremni da ulože dodatnih od 20 do 25 miliona evra - istakao je Matić i dodao da je firma iz Vijetnama takođe navela da bi otkupnu cijenu izmirila u nekoliko rata i da od Vlade RS traži da preuzme višemilionska dugovanja prema povjeriocima.

Javni oglas biće otvoren do 15. juna i Matić očekuje da bi mogle stići i nove ponude.

- "Šećerana" će u narednih nekoliko mjeseci sigurno biti prodata, jer stečajni postupak mora biti okončan. Kolika će cijena u konačnici biti, teško je prognozirati - rekao je on.

Predsjednik Odbora povjerilaca "Šećerane" Faik Muhić smatra da je ovaj put urađeno sve kako bi se došlo do najbolje ponude i konačno bila pronađena kompanija koja bi pokrenula proizvodnju u ovom preduzeću.

- Bilo bi idealno kada bi kupac bilo preduzeće koje se već bavi ovom djelatnošću i koje je finansijski sposobno da iznese cijeli investicioni ciklus - naglasio je Muhić.

Odbor povjerilaca je uradio predinvesticionu studiju u kojoj je predočeno trenutno stanje u kom se nalazi "Šećerana" i prikazana ekonomska opravdanost ponovnog pokretanja proizvodnje.

Najpristojnija ponuda bi bila oko 16 miliona KM, a novi vlasnik bi se morao obavezati i da će uložiti 20 miliona u kapitalni remont postrojenja. Kada bi neko htio napraviti novu fabriku šećera, za to bi trebalo da izdvoji oko 450 miliona maraka. Za potpuno pokretanje proizvodnje u bijeljinskoj "Šećerani" trebalo bi oko 50 miliona maraka - rekao je Muhić i dodao da to nije veliki iznos, jer se radi o investiciji koja bi se isplatila u veoma kratkom periodu.

Akcionarski kapital

Potraživanja u iznosu od 16 miliona maraka povjerioci "Šećerane" su pretvorili u akcionarski kapital, što predstavlja 68 odsto vlasništva fabrike. Ostatak od 32 odsto kapitala je u rukama fondova i preduzeća "Agrokop" iz Banjaluke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA