Semberija: Besplatan rasad roge za 43 poljoprivrednika

U Semberiji je podjeljen rasad crvene paprike za nezaposlene osobe koje su se prijavile na konkurs u okviru projekta “Jačanje integralne poljoprivredne proizvodnje za smanjenje nezaposlenosti i supstituciju uvoza u prerađivačkoj industriji“.

Semberija: Besplatan rasad roge za 43 poljoprivrednika

Na 12 hektara, 43 povrtara, koji su se prijavili na javni poziv, proizvodiće crvenu roga papriku za potrebe Prehrambene industrije „Sava - Semberija". Projekat finansira Evropska unija sa 215.000 evra, a 13 odsto novca obezbijedio je grad Bijeljina.

Na javni poziv u okviru projekta koji realizuju Centri civilnih inicijativa, Zavod za zapošljavanje u Bijeljini, fabrika „Sava - Semberija" i ustanova za obrazovanje odraslih „Dositej", mogle su se prijaviti osobe, koje su na evidenciji Zavoda za zapošljavanje kao aktivni tražioci posla pod uslovom da posjeduju 2,5 dunuma zemlje pogodne za uzgoj crvene paprike. Uslov je bio i da posljednjih šest mjeseci imaju registrovano nekomercijalno gazdinstvo. U okviru projekta poljoprivrednici imaju obezbijeđen kompletan repromaterijal, stručnu pomoć i siguran plasman.

Na ovaj javni poziv prijavila se Radojka Novaković iz Trnjaka. Zasadiće papriku na tri i po dunuma i zadovoljna je ponuđenim uslovima.

- Sve dobijamo, a naša je jedino radna snaga. Pošto nam je otkup zagarantovan očekujemo i solidnu cenu. Samo da nas vrijeme posluži i da ne bude suše, jer u ovoj proizvodnji je najveći problem sunce koje prouzrokuje ožegotine na paprici i tako je uništi - kaže Radojka.

U ovaj projekat, zbog sigurnog plasmana, uključio se i Slaviša Marjanović iz Velinog Sela.

- Prošle godine je paprika iz uvoza bila 50 centi, što je oko marke, a sada će biti plaćana 70 pfeninga po kilogramu. Znači, cijena je mogla biti i veća ali uz podsticaje resornog ministarstva biće dobro - kaže ovaj povrtar.

Poljoprivrednici će imati stručnu pomoć agronoma Miodraga Gajića.

- Proizvodiće sortu „kaptur F1" koja je odličnog kvaliteta i otporna na bolesti i polijeganje. Planirani prinos je 50 tona po hektaru, tako da očekujemo da sa tih 12 hektara u „Savu - Semberiju" na preradu isporučimo oko 600 tona - naglašava Gajić.

Projekat proizvodnje crvene paprike za poznatog kupca jedan je od 15 projekata koji finansira Evropska unija.

Koordinator Centra civilnih inicijativa Muriz Bulić rekao je da je plan da se nezaposleni poljoprivredni proizvođači osnaže u profesionalnom bavljenju ovom proizvodnjom.

- Oni će nakon okončanja projekta postati vlasnici, odnosno nosioci komercijalnih gazdinstava. Imaće ugovorenu proizvodnju i moći će samostalno da djeluju i plaćaju poreze - rekao je Bulić.

Deficitarna proizvodnja

Crvena roga paprika je najdeficitarniji proizvod za semberske proizvođače. Zbog toga je fabrika za preradu voća i povrća „Sava - Semberija" pokrenula vlastitu proizvodnju, ali i to je nedovoljno bez saradnje s poljoprivrednicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA